FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oprečni stavovi o tome da se Kopački rit proglasi nacionalnim parkom

ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danas okoSDP-ove inicijative da se Park prirode Kopački rit proglasinacionalnim parkom - dio ih drži da bi se samo na taj način topodručje odgovarajuće zaštitilo od devastacije, a dio smatra da jepostojeći režim zaštite sasvim dovoljan.
ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danas oko SDP-ove inicijative da se Park prirode Kopački rit proglasi nacionalnim parkom - dio ih drži da bi se samo na taj način to područje odgovarajuće zaštitilo od devastacije, a dio smatra da je postojeći režim zaštite sasvim dovoljan.

SDP-ovac Ivica Pančić, jedan od trojice predlagatelja, istaknuo je da bi se, proglasi li se Kopački rit nacionalnim parkom, to područje kvalitetnije zaštitilo od devastacije, da bi se zaštitila njegova biljna i životinjska raznolikost.

Po njegovim tvrdnjama, koje je potkrijepio i kratkim dokumentarnim filmom prikazanim u sabornici, na području Kopačkog rita na djelu je nekontrolirana sječa, ništa se ili premalo čini na pošumljavanju, nekontrolirano se lovi.

Intenzivno šumarstvo je neisplativo, a lovstvo neracionalno i nesvrsishodno, rekao je Pančić, tvrdeći da ubuduće treba inzistirati na turizmu, ugostiteljstvu, te na drugačije organiziranom lovu.

"Pitanje zaštite Kopačkog rita pitanje je razvoja Slavonije i Baranje", smatra i Vilim Herman (HNS/PGS).

"Čak je i ratni zločinac Mile Martić Kopački rit proglasio nacionalnim parkom, iako je sve ostalo devastirao", kazao je Pero Kovačević (HSP), upozorivši da su za propadanje hrvatskih nacionalnih parkova odgovorne ustanove zadužene za skrb o njima.

SDP-ovu inicijativu podržava i IDS, ali, rekao je Damir Kajin, o tome prvo treba pitati lokalnu zajednicu. Bez toga je, smatra Kajin, cijela inicijativa na razini političke borbe pred lokalne izbore.

HDZ, pak, tvrdi da je režim zaštite koji propisuje Park prirode sasvim dovoljan da se zaštiti tamošnji biljni i životinjski svijet.

Vladimir Šišljagić (HDZ) odbacio je tvrdnje SDP-ovaca da Hrvatske šume nekontrolirano sijeku šume u Kopačkom ritu i pojasnio da je riječ o sječi neautohtonih euro-američkih topola, umjesto kojih se sade domaće vrste drveća.

Upozorio je da bi proglašenje nacionalnog parka preko 200 baranjskih obitelji ostavilo bez posla, jer bi se, kaže, spriječio izlov ribe, mesna industrija, lov i slično.

Zlatko Tomčić (HSS) drži da je na pitanju Kopačkog rita na djelu sukob između dva lobija, zaštitarskog i šumsko-lovnog, od kojih ni jedan, smatra, ne želi dobro Kopačkom ritu.

Zauzeo se da se rasprava o SDP-ovoj inicijativi proglasi prethodnom i da se naprave stručne analize.

"Zar mi uvijek moramo biti mazohisti, zašto ponekad kada vidimo da nam potencijalne odluke ne idu u korist nismo u stanju odluku odgoditi, uhvatiti malo zraka, nepraviti pravu analizu", naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙