FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija će povući vojsku iz Libanona prije izbora

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sirija je u utorak, prvi put,izvijestila da će povući sve svoje vojne i obavještajne snage izLibanona prije održavanja izbora, zakazanih za svibanj.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sirija je u utorak, prvi put, izvijestila da će povući sve svoje vojne i obavještajne snage iz Libanona prije održavanja izbora, zakazanih za svibanj.

Sirijski ministar vanjskih poslova Farouq al-Shara napisao je to u pismu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda (UN) Kofiju Annanu datiranom na utorak.

U pismu se ističe da je duga bliska suradnja između Sirije i Libanona omogućila Siriji da smanji broj svojih vojnika sa 40 tisuća na 10 tisuća na što će se nadovezati "potpuno povlačenje sirijskih postrojbi prije nastupajućih izbora u Libanonu".

Sirijski veleposlanik pri UN-u Fayssal Mekdad izjavio je za Reuters da će se zajedničko sirijsko-libanonsko povjerenstvo za koordinaciju sastati prije subote kako bi utvrdilo početak povlačenja.

Sirija je predala to pismo dok se Vijeće sigurnosti sastalo na zatvorenoj sjednici kako bi raspravilo koju su predložile SAD i Francuska koja bi trebala ovlastiti neovisnu međunarodnu istragu ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja izvedeno 14. veljače.

Inače, u rezoluciji UN-a koju su poduprle SAD i Francuska, a usvojilo Vijeće sigurnosti 2. rujna, poziva se Sirija da povuče svoje postrojbe iz Libanona, ali u njoj nije utvrđen početak povlačenja.

Od tada, službeni Washington i Paris su ustrajavali na tome da se povlačenje obavi prije izbora, kako bi se oni mogli provesti na slobodan i pošten način.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙