FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad i Lahoud najavili premještanje sirijskih snaga do kraja ožujka

DAMASK, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Sirijski i libanonski predsjednikodlučili su u ponedjeljak na sastanku u Damasku da će sirijske snage uLibanonu biti premještene u istočnu dolinu Beku do kraja ožujka,premda Pariz, Berlin i Washington traže potpuno sirijsko povlačenje izLibanona.
DAMASK, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Sirijski i libanonski predsjednik odlučili su u ponedjeljak na sastanku u Damasku da će sirijske snage u Libanonu biti premještene u istočnu dolinu Beku do kraja ožujka, premda Pariz, Berlin i Washington traže potpuno sirijsko povlačenje iz Libanona.

"Visoko sirijsko-libanonsko vijeće odlučilo je u Damasku premjestiti sirijske snage do Beke (...) prije kraja ožujka 2005.", navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s libanonskim kolegom Emileom Lahoudeom.

Sirijska i libanonska vojska odlučit će potom u roku od mjesec dana koliko će dugo te snage ostati u tom području i u kojem broju.

Usto, dvije strane naglasile su predanost mirovnom sporazumu iz Taifa i svim rezolucijama s međunarodnim legitimitetom uključujući rezoluciju 1559, koja traži potpuno povlačenje svih stranih postrojbi iz Libanona, navodi se u priopćenju.

Nedugo nakon sastanka, prema izjavama očevidaca, jedan sirijski vojni konvoj od devet kamiona i dva jeepa uputio se iz libanonskih planina prema Beki. Nešto prije, sirijske snage viđene su kako napuštaju planinske položaje u blizini Bejruta.

Dužnosnik libanonske vojske koji je želio ostati neimenovan, rekao je, međutim, da će premještanje sirijskih snaga početi u utorak.

U Libanonu se nalazi oko 14.000 sirijskih vojnika. Najavljeno premještanje, koje bi moglo prethoditi potpunom sirijskom povlačenju koje traži Zapad i libanonska oporba, odnosi se na između 4000 i 5000 vojnika stacioniranih zapadno od masiva Mont-Liban, a ostali se već nalaze u Beki.

Sirijski predsjednik najavio je u subotu, pod međunarodnim pritiskom i pritiskom prosvjednika u Bejrutu, povlačenje sirijskih snaga iz Libanona u dvije etape, prema Beki i potom prema sirijsko-libanonskoj granici.

Sjedinjene Države ocijenile su, međutim, da je Asad u tom govoru najavio samo "polumjere". Asad je na to u razgovoru za Time poručio da on nije Sadam Husein i da želi surađivati.

U međuvremenu, najmanje 150.000 ljudi prosvjedovalo je u središtu Bejruta tražeći istinu o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, za koje libanonska oporba optužuje Siriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙