FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Istarska misija Berlusconijeve stranke

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - "Forza Italia", stranka talijanskogpremijera Silvija Berlusconija, "priprema iskrcavanje u Istru", piše uponedjeljak tršćanski Il Piccolo povodom neformalnog susretastranačkih dužnosnika s predsjednikom Talijanske unije MauriziomTremulom i zastupnikom talijanske manjine u Hrvatskom saboru FuriomRadinom.
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - "Forza Italia", stranka talijanskog premijera Silvija Berlusconija, "priprema iskrcavanje u Istru", piše u ponedjeljak tršćanski Il Piccolo povodom neformalnog susreta stranačkih dužnosnika s predsjednikom Talijanske unije Mauriziom Tremulom i zastupnikom talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furiom Radinom.

Na susretu, odnosno ručku u Trstu u kući senatora Giulija Cambera, uz predstavnike talijanske zajednice u Hrvatskoj sudjelovao je i Isidoro Gottardo, čelnik stranke Forza Italia u Furlaniji-Julijskoj krajini i predsjednik Europske pučke stranke u odboru EU-a za regije, navodi list objašnjavajući kako je želja stranke, koja pripada desnom centru, dokinuti "monopol" i utjecaj koji talijanski lijevi centar ima među pripadnicima talijanske manjine u Hrvatskoj.

Cilj Berlusconijeve stranke je ojačati odnose s talijanskom zajednicom u Istri prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, objašnjava list i dodaje kako su u procesu približavanje Hrvatske EU-u članovi stranke "angažirani u prvim redovima, premda je to pitanje prilično delikatno" jer je potrebno je spojiti "prohrvatsko stajalište s nazočnošću, sadašnjom i prošlom, Talijana na tim područjima".

"Forza Italia (Naprijed Italija) nije ravnodušna spram problema ulaska Hrvatske u EU-u no istovremeno čuva i talijansku nazočnost u Istri. U pitanju nije samo pitanje povrata imovine koju su ostavili 'ezuli', nego i osjetljivo pitanje talijanskih groblja i talijanska kulturalna nazočnost. Identitet koji treba čuvati i obnoviti i putem kupnje imovine u Istri. U duhu suradnje s hrvatskom vladom i talijanskom manjinom. Kako bi se 'razbio monopol' Uliva (koalicije lijevog centra)", piše Il Piccolo.

List u istom članku prenosi izjavu Maurizija Tremula koji za list kaže da je bila riječ o 'neformalnom' sastanku koji se dogodio gotovo slučajno, s obzirom da su on i Radin toga dana bili u Trstu kako bi u regionalnoj skupštini pratili izjašnjavanje o podršci ulasku Hrvatske u EU, na temelju prijedloga Isidora Gottarda. Tremul kaže kao je riječ u o susretu koje predstavnici talijanske zajednice održavaju i s drugim političarima, prenosi list no dodaje kako su predstavnici Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji do sada u pravilu održavali susrete s predstavnicima stranaka lijevog centra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙