FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski premijer o 100 dana svoje vlade

LJUBLJANA,12. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janšaodbio je u nedjelju kritike opozicije da je prvih 100 dana njegovevlade proteklo u znaku "propuštenih prilika" i u kadrovskom čišćenjudržavnog aparata.
LJUBLJANA,12. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša odbio je u nedjelju kritike opozicije da je prvih 100 dana njegove vlade proteklo u znaku "propuštenih prilika" i u kadrovskom čišćenju državnog aparata.

"Unatoč teškim okolnostima, to nije bilo razdoblje propuštenih prilika, a kadrovskih promjena bilo je bitno manje nego što je to prije bila praksa kod smjene vlade", rekao je Janša govoreći u nedjelju na pripremnom sastanku za kongres svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) koji će se održati u svibnju.

Janšina vlada u kojoj sudjeluju četiri stranke desnog centra dobila je potvrdu u parlamentu prije 100 dana, dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora održanih početkom listopada na kojima su Janšini Demokrati dobili relativnu većinu, a liberalni demokrati bivšeg premijera Antona Ropa nakon 12 godina prešli u opoziciju.

Stranke oporbe ovih su dana optužile Janšu da izvodi čistke u državnom aparatu i da najavom novih reformi poreznog sustava i preraspodjelom socijalnih transfera ugrožava preuzimanje eura kroz godinu i pol dana.

Posebne proteste izazvala je među oporbenim strankama Janšina tvrdnja da je u državnom proračunu za ovu godinu oko 300 milijuna manjka. Bivši ministar gospodarstva Matej Lahovnik rekao je da to pokazuje nesposobnost Janšine vlade da kontrolira javne financije.

Slovenski je premijer u nedjelju na sastanku stranke rekao da ga se neopravdano krivi za "val stečajeva" koje je naslijedio od prijašnje vladajuće garniture koja je bila "vrlo darežljiva" s izdavanjem državnih jamstava koje sada dolaze na naplatu.

Kako su pokazale reakcije oporbe proteklih dana stranke lijevog centra Janši zamjeraju promjenu vanjske politike do koje je došlo nakon izbora. Posebno se ističe da Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nisu dovoljno oštro reagirali na probleme koje ima slovenska manjina u Italiji i Austriji, a napadnuta je i nova politika prema Hrvatskoj, osobito "bezrezervna" potpora za pristup Europskoj uniji i davanje signala da je Slovenija spremna na promjenu pregovaračke pozicije za razgovore o granici i problematici štediša Ljubljanske banke.

Slovenski analitičari procjenjuju da će za stabilnost sadašnje vlade biti bitna profilacija Slovenske pučke stranke (SLS) i Nove Slovenije (N.Si), Janšinih koalicijskih partnera koji su u sve dubljoj sjeni predsjendika vlade, ali i moguće nezadovoljstvo umirovljenika ulogom njihove umirovljeničke stranke Desus u obuzdavanju rasta mirovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙