FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umberto Bossi za "federalnu" Italiju

LUGANO, 6. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Umberto Bossi, predsjedniktalijanske populističke i ksenofobne stranke Sjeverne Lige, zauzeo seu nedjelju u švicarskom Luganu, na svom prvom javnom nastupu uočitalijanskih regionalnih izbora u travnju, za "federalnu" Italiju.
LUGANO, 6. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Umberto Bossi, predsjednik talijanske populističke i ksenofobne stranke Sjeverne Lige, zauzeo se u nedjelju u švicarskom Luganu, na svom prvom javnom nastupu uoči talijanskih regionalnih izbora u travnju, za "federalnu" Italiju.

"Ukoliko se federalizam ubrzo ne uvede u Italiji mogli bismo biti svjedoci jačanja nacionalista", kazao je Bossi (62) pred tisućom pristaša koji su došli iz čitave sjeverne Italije. S talijanske političke pozornice morao se povući nakon srčanog i moždanog udara u ožujku 2004. U Švicarskoj se nalazi na oporavku.

Bossi je u Luganu odlučio govoriti o federalizmu jer talijanski Senat sljedećeg tjedna treba raspravljati o tom pitanju u sklopu ustavnih reformi.

Vođa Sjeverne lige bio je u pratnji trojice ministara iz svoje stranke koji su i članovi vlade Silvija Berlusconija, Roberta Maronija (rad), Roberta Castellija (pravosuđe) i Roberta Calderolija (reforme), kao i bivšeg ministra gospodarstva Giulija Tremontija.

Talijanski birači će na regionalnim izborima u ožujku birati čelništvo u 14 od ukupno 20 regija. Ti su izbori posljednja važna provjera uoči parlamentarnih izbora planiranih za proljeće 2006.

Predsjednik Sjeverne lige izjavio je u siječnju da će njegova stranka samostalno izaći na regionalne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙