FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivanu Bulju 27 godina zatvora za ubojstvo Anđele Bešlić

SPLIT, 29. ožujka 2005. (Hina) - Ivan Bulj (42) osuđen je u utoraknepravomoćno na 27 godina zatvora nakon što je proglašen krivim zateško ubojstvo malodobne Anđele Bešlić (17) u ožujku 2002. u Sinju, anjegov rođak drugooptuženi Pavle Bulj (49) oslobođen je te optužbe.
SPLIT, 29. ožujka 2005. (Hina) - Ivan Bulj (42) osuđen je u utorak nepravomoćno na 27 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za teško ubojstvo malodobne Anđele Bešlić (17) u ožujku 2002. u Sinju, a njegov rođak drugooptuženi Pavle Bulj (49) oslobođen je te optužbe.

Vijeće za mladež Županijskog suda u Splitu obojicu okrivljenih oslobodilo je optužbe za silovanje A. Bešlić, dok je Pavle Bulj (na slici) proglašen krivim jedino za kazneno djelo zloporabe opojne droge marihuane i osuđen je na godinu i pol dana zatvora.

Vrijeme provedeno u pritvoru, od travnja 2002., uračunato im je u kaznu, pa je Pavle Bulj u utorak pušten na slobodu.

Što se tiče oslobađanja od optužbe za silovanje predsjednik Vijeća za mladež sudac Zoran Matulović novinarima je, nakon obrazloženja presude, pročitanog bez nazočnosti javnosti, pojasnio kako silovanje nije dokazano, pa je "iz činjeničnog opisa optužnice očišćeno sve što bi na to navodilo, kako u presudi ne bi bilo ničeg spornog".

"Kako silovanje nije dokazano, Vijeće se odlučilo na formulaciju da je Anđelu odvezao 'u namjeri da je liši života', što je bilo dovoljno za izricanje ovakve kazne", kazao je sudac.

Ivan Bulj osuđen je stoga za teško ubojstvo malodobne osobe za što je predviđena kazna od osam godina do dugotrajnog zatvora. Osuda na 27 godina jedna je od najdužih ikada izrečenih na splitskom sudu.

U dokaznom postupku nije izneseno ništa što bi upućivalo da je u zločinu sudjelovao Pavle Bulj, a i Ivan je u završnoj riječi rekao da Pavle nije bio s njim, pa je donesena oslobađajuća presuda, rekao je sudac.

U izreci presude navedeno je kako je "Ivan Bulj kriv što je 3. ožujka 2002. u Sinju oko 3 sata u noći svojim neregistriranim vozilom naišao na 17-godišnju Anđelu Bešlić te je na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj neistinu da će je odvesti kući. Nakon toga je, unatoč njezinu protivljenju, skrenuo s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života što je i učinio udarajući je tupim predmetom, kojim joj je nanio više ozljeda po glavi i drugim vitalnim djelovima tijela.

Te su ozljede bile toliko teške i po život opasne da je uslijed njih preminula. Nakon toga ju je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suhim granjem, gdje je i pronađena 5. travnja 2002. Dakle usmrtio je malodobnu osobu."

Ivan Bulj se pri izricanju presude nekoliko puta prekrižio, dok je njegov rođak Pavle mirno i hladno saslušao presudu.

Otac pokojne Anđele Ivan Bešlić novinarima je izjavio "u principu sam zadovoljan presudom i suđenjem". No, dodao je, s obzirom na sve što se dogodilo kazna je trebala biti i stroža. Da će biti oslobođeni kazne za silovanje, očekivao je budući da je znao da ono ne može biti dokazano i tu se ništa nije moglo napraviti. U određenom kontekstu iznenadilo ga je oslobađanje Pavla Bulja, jer je očekivao da će dobiti koju godinu više, rekao je uz ostalo.

Branitelj Ivana Bulja odvjetnik Toni Vukičević izjavio je kako je "presuda apsolutno neodrživa, kada se uzme u obzir dokazna građa i obrazloženje koje smo danas dobili". Najavio je žalbu Vrhovnom sudu, no o pojedinostima nije želio govoriti budući da je suđenje, zbog malodobnosti žrtve, bilo zatvoreno za javnost.

Odvjetnik Pavla Bulja Frane Gorjanec rekao je kako je oslobađajuću presudu za ubojstvo i silovanje očekivao, a što se tiče kazne za zloporabu droge očitovat će se naknadno.

Ivan Bulj dužan je platiti i 15 tisuća kuna za sudske troškove, a Pavlu Bulju troškove suđenja snosit će država.

Obitelj Anđele Bešlić upućena je na naknadu privatnom tužbom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙