FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit jugoistočne Europe u Skopju

SKOPJE , 10. ožujka 2005. (Hina) - Gospodarska suradnja i straneinvesticije glavne su teme dvodnevnog summita jugoistočne Europe, kojije u četvrtak počeo u Skopju.
SKOPJE , 10. ožujka 2005. (Hina) - Gospodarska suradnja i strane investicije glavne su teme dvodnevnog summita jugoistočne Europe, koji je u četvrtak počeo u Skopju.

Očekuje se da će 150 sudionika, visokih predstavnika država, vlada i gospodarstava jugoistočne Europe i Europske unije, ponuditi na summitu odgovore na pitanja o tome kako produbiti gospodarsku suradnju i ukloniti birokratske barijere u privlačenju ulaganja u regiji.

Hrvatsko izaslanstvo na summitu predvodi potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polanec, koji će svoje izlaganje imati poslijepodne. Prema najavama, on bi tijekom dvodnevnog zasjedanja summita, što se održava pod pokroviteljstvom makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog, trebao imati više bilateralnih susreta i razgovora o suradnju Hrvatske sa zemljama u regiji, integriranju Hrvatske u EU te o gospodarskim reformama.

Summit je otvorio predsjednik Instituta za europske poslove dr. Jurgen Gramke, a uvodno izlaganje je imao osnivač Ekonomskog foruma sjeverne i južne Europe, turski gospodarstvenik dr. Šarik Tara. On je istaknuo da je gospodarsko integriranje regije jedini način da jugoistočna Europa stigne u razvoju Europsku uniju, a da su zato potrebne investicije, koje će stići samo ako se demokratiziraju i pojednostavne zakonski uvjeti za ulaganja. Kao primjer razmjera investicija potrebnih jugoistočnoj Europi, Tara je naveo Makedoniju koja se, smatra on, može gospodarski približiti Europi s čak 10 milijardi eura ulaganja.

Skup zemalja jugoistočne Europe posvećen gospodarskoj suradnji trebao bi završiti usvajanjem deklaracije u kojoj će se utvrditi prioriteti za poboljšanje uvjeta za privlačenje stranih investicija i gospodarsku suradnju regije, posebice u području infrastrukture, energetike i telekomunikacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙