FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen skup o razvoju i suradnji zemalja Jugoistočne Europe

SKOPJE, 11. ožujka 2005. (Hina) - Zemlje Jugoistočne Europe trebaju senatjecati u stvaranju što boljeg ozračja za gospodarske pothvate kakobi privukle strane ulagače, poručio je u petak koordinator Pakta ostabilnosti u Jugoistočnoj Europi Erhard Busek na kraju dvodnevnogskupa o temi Razvoj i suradnja zemalja Jugoistočne Europe, koji jeodržan u Skopju.
SKOPJE, 11. ožujka 2005. (Hina) - Zemlje Jugoistočne Europe trebaju se natjecati u stvaranju što boljeg ozračja za gospodarske pothvate kako bi privukle strane ulagače, poručio je u petak koordinator Pakta o stabilnosti u Jugoistočnoj Europi Erhard Busek na kraju dvodnevnog skupa o temi Razvoj i suradnja zemalja Jugoistočne Europe, koji je održan u Skopju.

To što je Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji a Makedonija dostavila odgovore na euroupitnik, dovoljno govori o napretku europske perspektive regije, istaknuo je Busek. On je izrazio uvjerenje da će Pakt o stabilnosti pomoći zemljama regije da riješe ključne probleme razvoja.

Govoreći o gospodarskom razvoju regije, Busek je istaknuo važnost izgradnje infrastrukture te iznio podatak da će Pakt za stabilnost do 2015. godine u cestovnu i željezničku mrežu Jugoistočne Europe investirati 16 milijardi eura. Preporuka međunarodne zajednice je, zaključio je Busek, da zemlje u regiji nastave reforme jer se potvrđuje da one koje to uspješno rade imaju veće stope rasta i privlače više stranih ulagača.

Integracija regije u Europu otvara nova praktična pitanja, koja se trebaju zajednički rješavati, rekao je bivši predsjednik Europske komisije Jacques Santer i naglasio da su zemlje u regiji sada dio bez kojeg Europa ne može.

U završnom dokumentu skupa utvrđene su prioritetne mjere za privlačenje stranih ulagača i za razvijanje gospodarske suradnje u regiji, posebice u oblasti infrastrukture, energetike i telekomunikacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙