FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potres u Indijskom oceanu; oglašena opasnost od tsunamija

ZAGREB, 28. ožujka 2005. (Hina) - Nakon snažnog potresa koji je uponedjeljak pogodio podmorje Indijskog oceana kod indonezijskog otokaSumatre, nedaleko od mjesta na kojem je sličan potres u prosincuprošle godine izazvao tsunami od čijih je posljedica umrlo gotovo 300tisuća ljudi, većina zemalja u tom području proglasila je opasnost odvodenog vala, javljaju agencije.
ZAGREB, 28. ožujka 2005. (Hina) - Nakon snažnog potresa koji je u ponedjeljak pogodio podmorje Indijskog oceana kod indonezijskog otoka Sumatre, nedaleko od mjesta na kojem je sličan potres u prosincu prošle godine izazvao tsunami od čijih je posljedica umrlo gotovo 300 tisuća ljudi, većina zemalja u tom području proglasila je opasnost od vodenog vala, javljaju agencije.

Indija je upozorenje na tsunami proglasila kao mjeru opreza, ali i ustvrdila kako nema vijesti ni pokazatelja da se stvaraju ubojiti vodeni valovi, javio je Reuters.

"Vlada je potpuno pripravna, ali nema nikakvih pokazatelja ni izvješća da tsunami stiže ili da će stići", rekao je glasnogovornik indijskog premijera Sabjaya Baru.

Opasnost od tsunamija proglasio je i Tajland, koji je pozvao stanovništvo iz južnih područja da napusti domove. "Potres je bio dovoljno snažan da pozovemo stanovništvo na evakuaciju iz opreza, osobito u područjima pogođenim tsunamijem od 26. prosinca", rekao je za AFP dužnosnik tajlandskog meteorološkog zavoda.

Malezija je, također kao mjeru opreza, pozvala na evakuaciju svoje stanovništvo sa sjeverozapada zemlje, jer se potres, koji je u epicentru bio snage između 8,2 i 8,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, snažno osjetio i na njezinom tlu.

Grad Trincomalee na istoku Šri Lanke evakuiran je zbog straha od tsunamija, a o drugim mjestima zasad nema dojava, jer se Nacionalni centar Šri Lanke za upravljanje katastrofama još nije službeno oglasio.

Iz Indonezije nema službenih vijesti o evakuaciji, ali su agencije s mjesta događaja rekle da su ljudi, koji još žive u privremenom smještaju, nakon što su bez domova ostali 26. prosinca, masovno bježali u brda, u panici od novog udara.

Glasnogovornik US Geological Surveya Don Blakeman rekao je da je epicentar današnjeg potresa bio oko 190 km sjeverozapadno od Sibolga na indonezijskom otoku Sumatri, blizu središta razornog prosinačkog potresa koji je bio jakosti 9,0 stupnjeva po Richteru.

Dodao je da bi potres mogao izazvati tsunami, naglasivši ipak da, ako ga i bude, on neće biti razoran poput tsunamija izazvanog potresom u prosincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙