FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokalni izbori u Makedoniji

SKOPLJE, 13. ožujka 2005. (Hina) - U Makedoniji su počeli lokalniizbori koji se održavaju prema Zakonu o novoj teritorijalnoj podjeliopćina i decentralizaciji vlasti, kojima gradonačelnici dobivaju višeovlasti i veća sredstva.
SKOPLJE, 13. ožujka 2005. (Hina) - U Makedoniji su počeli lokalni izbori koji se održavaju prema Zakonu o novoj teritorijalnoj podjeli općina i decentralizaciji vlasti, kojima gradonačelnici dobivaju više ovlasti i veća sredstva.

Zato se ovim izborima daje jednaka važnost kao parlamentarnima, što se očitovalo i u predizbornoj kampanji koja je obilovala žestokim prepucavanjima kandidata i političkih stranaka, naročito albanskih koji se, prema novoj teritorijalnoj podjeli natječu za nadzor nad više općina nego do sada.

Zbog opasnosti od incidenata i neregularnosti, kojih je bilo na prošlim lokalnim izborima, od međunarodne zajednice, posebno Europske unije stiglo je više upozorenja i apela da glasovanje protekne mirno, demokratski i fer, što je, naglašava se, uvjet da Makedonija dobije status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

Za 84 općinska gradonačelnička mjesta i za grad Skoplje, natječe se 380 kandidata, od toga neovisnih je 90. Većina su pripadnici jačeg spola, a samo 18 su žene. Prijavljeno je 450 stranačkih i neovisnih listi za vijećnika. Na izborima sudjeluju 24 političke stranke, sedam koalicija i više neovisnih građana.

Pravo na glas ima milijun i 700 tisuća građana koji glasuju na 3 tisuće biračkih mjesta. Prema novom Zakonu izbori su valjani ako na njih izađe 30 posto birača.

Izbore nadzire više od pet tisuća domaćih promatrača i 400 predstavnika OESS-a, a primjenjuje se i specijalna tinta za obilježavanje birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙