FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Turska mora nastaviti s reformama

ANKARA, 6. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Turska mora učiniti više uprovedbi svojih političkih reformi prije početka predpristupnihpregovora s Europskom unijom u listopadu, izjavio je europskipovjerenik za proširenje Olli Rehn u nedjelju u Ankari.
ANKARA, 6. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Turska mora učiniti više u provedbi svojih političkih reformi prije početka predpristupnih pregovora s Europskom unijom u listopadu, izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u nedjelju u Ankari.

Turska je nedavno usvojila paket zakona na području zaštite ljudskih prava koji bi trebali uvjeriti čelnike Unije da daju "zeleno svjetlo" za početak pregovora. Međutim, u Uniji zasad smatraju da se napredak ostvaren samo na papiru, ali ne i u svakodnevnom životu.

"Turska je učinila mnogo u nastojanju da unaprijedi stanje na području ljudskih prava i razumljivo je da je nakon toga došlo do određenog zastoja. Međutim, vrlo je važno da Ankara nastavi sa zakonodavnim, političkim i ekonomskim reformama", rekao je Rehn na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom.

Rehn je rekao da se mora učiniti više na iskorjenjivanju mučenja, proširenju kulturnih i prava žena te na zaštiti manjina.

Gul je rekao da je turska vlada odlučna nastaviti s reformama. "Znamo da nije dovoljno samo usvojiti zakone u parlamentu, provedba je bitna. Reforme će se nastaviti", naglasio je šef turske diplomacije.

Prije početka pregovora Turska također mora potpisati protokol o carinskoj uniji s deset novih članica EU, uključujući i s međunarodno priznatom vladom ciparskih Grka, koju službena Ankara zasad ne priznaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙