FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU osuđuje nasilje i traži nastavak reformi u Turskoj

ANKARA, 7. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Europska je unija uponedjeljak zatražila od Turske da u potpunosti primijeni reforme uzaštiti ljudskih prava želi li se pripremiti za članstvo u Uniji iosudila policijsko nasilje na prosvjedu uoči Dana žena u Istanbulu.
ANKARA, 7. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Europska je unija u ponedjeljak zatražila od Turske da u potpunosti primijeni reforme u zaštiti ljudskih prava želi li se pripremiti za članstvo u Uniji i osudila policijsko nasilje na prosvjedu uoči Dana žena u Istanbulu.

Televizijske snimke prikazale su tursku policiju kako tuče žene koje su u nedjelju sudjelovale u nenajavljenim demonstracijama uoči Međunarodnoga dana žena 8. ožujka.

"Veoma nas je zabrinula takva nerazmjerna upotreba sile protiv prosvjednika", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn na konferenciji za novinare u Ankari.

Asselborn je zajedno s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i britanskim ministrom za Europu Denisom McShaneom boravi u Turskoj na trodnevnim razgovorima o približavanju te zemlje EU-u.

Od Turske je Asselbron zatražio da nastavi s reformama i da prihvati politiku tzv. "nulte tolerancije" prema mučenju.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul najavio je temeljitu istragu incidenta u kojem je policija na prosvjedu tukla žene.

Gul je ujedno odbacio nedavne kritike EU-a i turskih medija da je Ankara, nakon što je na povijesnom summitu EU-a u Bruxellesu u prosincu prošle godine dobila datum za početak pristupnih pregovora 3. listopada, počela usporavati približavanje EU-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙