FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanci: SAD teško krši ljudska prava u Iraku, Guantanamu

LONDON, 25. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države počinile su"teška kršenja ljudskih prava" protiv zatočenika u Guantanamu, Afganistanu i Iraku, ocijenio je Vanjskopolitički odbor britanskogparlamenta u izvješću objavljenom u petak.
LONDON, 25. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države počinile su "teška kršenja ljudskih prava" protiv zatočenika u Guantanamu, Afganistanu i Iraku, ocijenio je Vanjskopolitički odbor britanskog parlamenta u izvješću objavljenom u petak.

Izvješće poziva britansku vladu da pojasni je li se koristila podacima primljenima od drugih zemalja koje su ih iznuđivale mučenjem zatvorenika, prenosi Reuters.

"Zaključujemo da je osoblje Sjedinjenih Država počinilo teška kršenja ljuskih prava zatvorenika u različitim institucijama u Iraku, u Zaljevu Guantanamo i Afganistanu", piše Odbor u godišnjem izvješću o ljudskim pravima.

Iz Washingtona Reuters javlja da je američka vojska naredila istragu o smrti 65-godišnjeg iračkog znanstvenika nakon obdukcije na zahtjev obitelji koja je pokazala da je Mohammed Munim al-Izmerly umro od udaraca u glavu, a ne prirodnom smrću što su tvrdili američki zatvorski čuvari.

Postupanje prema zatvorenicima u američkom vojnom logoru Guantanamo na Kubi izazvalo je u Britaniji vruću raspravu o torturi. Skupine za ljudska prava kritizirale su uvjete u logoru i tehnike ispitivanja, primjerice lišavanja zatvorenika spavanja ili njihovo izlaganje eksremnim temperaturana.

Odbor je zatražio i bolju obuku britanskih vojnika za postupanje prema zatvorenicima kako bi se izbjegla zlostavljanja.

Četvorica britanskih vojnika osuđena su u veljači za zlostavljanje a istražuju se još neki slučajevi.

Reuters prenosi i da je Istraga za kriminalne radnje u američkoj vojsci proučila izvješća o smrti 79 zatvorenika u američkim zatvorima u Iraku i Afganistanu od 2002. Od tog broja 24 slučaja su potvrđena ili se sumja da bi se moglo raditi o ubojstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙