FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina oslobodila ujgursku disidentkinju Rebiyu Kadeer

PEKING/WASHINGTON, 18. ožujka 2005. (Hina) - Ujgurska disidentkinja ipolitička zatvorenica Rebiya Kadeer, koju su kineske vlasti oslobodileu četvrtak nakon šestogodišnjeg zatočeništva, po dolasku u SjedinjeneDržave u četvrtak navečer izjavila je kako se namjerava nastavitiboriti za prava svojeg naroda, prenose agencije.
PEKING/WASHINGTON, 18. ožujka 2005. (Hina) - Ujgurska disidentkinja i politička zatvorenica Rebiya Kadeer, koju su kineske vlasti oslobodile u četvrtak nakon šestogodišnjeg zatočeništva, po dolasku u Sjedinjene Države u četvrtak navečer izjavila je kako se namjerava nastaviti boriti za prava svojeg naroda, prenose agencije.

Oslobađanje 58-godišnje Rebiye Kadeer, poslovne žene i majke jedanaestero djece, zbog, kako je navedeno, razloga zdravstvene prirode, realizirano je u četvrtak, nekoliko dana prije posjeta Pekingu američke državne tajnice Condoleezze Rice tijekom kojeg je predviđen razgovor o ljudskim pravima, te samo nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države izvijestile kako ove godine neće UN-ovu Povjerenstvu za ljudska prava predložiti izglasavanje rezolucije u kojoj će Kinezi biti kritizirani zbog nepoštivanja ljudskih prava.

"Ovaj je korak vezan za posjet državne tajnice Kini, no Kinezi su Kadeer željeli osloboditi i prije njezina dolaska", rekao je čelnik skupine za obranu ljudskih prava Dui Hua, John Kamm, jedne od mnogih koje su se u posljednjih šest godina zalagale za Kadeereno oslobađanje, prenosi Reuters.

Rebiya Kadeer puštena je zbog srčanih problema, a uhićena je 1999. Godinu kasnije kineski ju je sud osudio na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog "ilegalnog otkrivanja državnih tajni strancima". To se dogodilo nakon što je svojem suprugu u Sjedinjene Države poslala članke izrezane iz nekih kineskih novina. Promatrači ocjenjuju da bi njezin slučaj mogao potaknuti Peking na puštanje i drugih osoba s popisa State Departmenta koje bi Washington želio vidjeti na slobodi.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je kako se Sjedinjene Države "raduju vijesti o oslobađanju Rebiye Kadeer" te da su "u Kini primijećeni i drugi pomaci", no "zabrinutost oko pitanja ljudskih prava i dalje je prisutna".

Ujguri su turkofona muslimanska manjina koja živi u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang. Od 19 milijuna stanovnika te pokrajine 8 milijuna čine Ujguri. Već godinama žale se na ekonomsku diskriminaciju i ograničenje vjerskih sloboda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙