FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inine Aktivnosti u zaštiti i uporabi voda

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - INA-Industrija nafte lani je uzaštitu voda uložila 12 milijuna kuna, izvijestila je direktoricaInina Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Anđelka Bedrica,predstavljajući prvi broj "Glasnika" 25 godina stara Hrvatskog društvaza zaštitu voda (HDZV).
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - INA-Industrija nafte lani je u zaštitu voda uložila 12 milijuna kuna, izvijestila je direktorica Inina Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Anđelka Bedrica, predstavljajući prvi broj "Glasnika" 25 godina stara Hrvatskog društva za zaštitu voda (HDZV).

INA-Rafinerija nafte u Sisku prošle je godine, unatoč povećanju primarne i sekundarne preradbe, smanjila količinu zahvaćene vode iz vodotokova za 10,6 posto i zahvat pitke vode za devet posto u usporedbi s 2003., rekla je direktorica Bedrica.

INA opskrbljuje vodom visoke tehnološke kakvoće Ivanić Grad, Novsku i Đurđevac te mjesta Budrovac, Šandrovac i Veliko Trojstvo.

Lani je potrošačima dobavila 2,250.000 prostornih metara pitke vode, a geotermalna voda se u INA-i proizvodi i dobavlja s dvaju geotermalnih polja - Zagreb (opskrbljuje SRC "Mladost") i Bizovac (opskrbljuje lječilište "Bizovac"), rekla je Bedrica.

Sisačka Rafinerija nafte pionir je u zaštiti voda jer je prvi uređaj za obradbu otpadnih voda u ovom dijelu Europe izgrađen još 1967., a danas ima četiri takva uređaja.

U riječkoj Rafineriji nafte izgrađen je, uz ostalo, sustav za crpljenje balastnih i zauljenih voda na postrojenja za obradbu otpadnih voda čime je smanjeno ispuštanje u more i poboljšano pročišćavanje.

Riječka "Maziva" smanjila su količinu upotrijebljene vode i vode na uređaju za obradbu otpadnih voda, a u usporedbi s 2003. ukupna ispuštanja mineralnih ulja u more smanjena su 38 posto.

Gotovo svih 410 benzinskih postaja u Hrvatskoj ima vodopravnu dozvolu ili rješenje da dozvola nije potrebna, rekla je direktorica Inina Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Anđelka Bedrica.

"Glasnik" Hrvatskog društva za zaštitu voda zamišljen je kao besplatan tromjesečni list koji će članovima donositi važne stručne obavijesti, kraće stručne komentare i stajališta o suvremenim ekološkim pitanjima. HDZV je pokrenuo i vlastite internetske stranice.

Danas je predstavljen i CD na kojem se nalazi Direktiva Europske unije o cjelovitoj prevenciji i nadzoru onečišćenja (IPPC) i Najbolja dostupna tehnologija (BAT).

Direktiva, u kojoj se od ukupno 17.600 stranica (32 sektora) 800 odnosi na vode, u zemljama EU-a stupa na snagu 2007., kada će sva industrija morati zadovoljiti njezine zahtjeve, rečeno je na predstavljanju.

Hrvatskoj će nakon ulaska u EU ostati šest do sedam godina za prilagodbu, a među ostalim, novost je da samo jedan inspektor, odnosno jedna dozvola potrebna za otvorenje novog industrijskog pogona. Rečeno je da će to utjecati na rad hrvatske inspekcijske službe jer će, primjerice, inspektor zaštite voda morati učiti o otpadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙