FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: U modernizaciju rafinerija uložit će se 800 do 900 milijuna dolara

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA umodernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku planira uložiti 800 do 900milijuna američkih dolara (oko 4,5 milijardi kuna), a modernizacija bitrebala završiti 2010., najkasnije 2011. godine, izvijestio je danaspredsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska naftna kompanija INA u modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku planira uložiti 800 do 900 milijuna američkih dolara (oko 4,5 milijardi kuna), a modernizacija bi trebala završiti 2010., najkasnije 2011. godine, izvijestio je danas predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Plan o modernizaciji rafinerija jučer je prihvatio Nadzorni odbor Ine.

Sredstva za modernizaciju osigurana su putem kredita, uz podršku i aktivnu ulogu Ininog strateškog partnera, MOL-a. Jedna od prednosti rada s MOL-om je i da je INA na novčanom tržištu uspjela dobiti 30 do 35 posto povoljnije uvjete nego ranije, kazao je na konferenciji za novinare član Uprave i direktor poslovne funkcije financija Laszlo Geszti.

Modernizaciju će INA dijelom financirati vlastitim sredstvima, kazao je, iznoseći podatak da je INA u prošloj godini ostvarila dobit nakon oporezivanja od 203 milijuna dolara.

Modernizacija rafinerija već je započela, već je počeo rad na ugradnji postrojenja za odvajanje sumpora u sisačkoj rafineriji.

Projekt će ići na principu vođenja kao jedna cjelina, ali na dvije lokacije. Pristup je da se ide odmah u modernizaciju na obje lokacije - Rijeci i Sisku, i obje bi zadanim terminima udovoljavale europskim zahtjevima za kvalitetom, kazao je član Uprave i izvršni direktor dobave i prerade nafte i veleprodaje naftnih derivata Zorko Badnjak.

Modernizacija će omogućiti povećanje rafinerijskih kapaciteta na 7,7 milijuna tona godišnje, a Inine bi rafinerije 2009. trebale proizvoditi derivate EURO V standarda kvalitete.

Na upit kasni li se s modernizacijom, jer je, prema ranijim najavama, ona trebala završiti 2008-2009., a planirana su ulaganja od oko 680 milijuna dolara, Dragičević je odgovorio da misli da se ne kasni, da je zadnji rok da se to napravi.

Povećanje iznosa ulaganja u modernizaciju objasnio je činjenicom da je plan kompletan, da se njime rješava i cijeli sumporni ostatak, omogućava proizvodnja praktično bez ostataka.

Čelnici Ine odluku o modernizaciji rafinerija ocijenili su povijesnom, jer su, kako je rekao Dragičević, Nadzorni odbor i oba vlasnika pristali da se ide u taj projekt. Do sada, objasnio je, ni jedan Nadzorni odbor nije odobrio tako veliku investiciju, nego su se odobravali manji projekti.

Geszti ocjenjuje da tehnološka modernizacija rafinerija i, uvođenjem SAP projekta, transparetno poslovno vođenje, dovodi Ini među vodeće naftne kompanije, a to je najbolji rezultat koji donosi strateško partnerstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙