FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveni gotički prozori i obustavljeni radovi na žrnovskoj crkvi sv. Vida

DUBROVNIK/ŽRNOVO, 24. ožujka 2005.(Hina) - Konzervatorski odjel uDubrovniku privremeno je obustavio radove na crkvi sv. Vida u Žrnovuna Korčuli, jer je utvrđeno da su počeli bez odobrenja mjerodavneslužbe zaštite - Konzervatorskog odjela.
DUBROVNIK/ŽRNOVO, 24. ožujka 2005.(Hina) - Konzervatorski odjel u Dubrovniku privremeno je obustavio radove na crkvi sv. Vida u Žrnovu na Korčuli, jer je utvrđeno da su počeli bez odobrenja mjerodavne službe zaštite - Konzervatorskog odjela.

Nakon očevida, kako je izvijestio danas Konzervatorski odjel, zatraženo je od grada Korčule, investitora radova, da zaštiti svodne konstrukcije folijom kako bi se spriječilo oštećenje toga kulturnog dobra, da izradi tehničku dokumentaciju za predviđene obnoviteljske radove i obvezno dodatno snimi otkrivene zazidane prozorske otvore i vrata.

Tek kad se ispravi projektna dokumentacija, kako se napominje u priopćenju, izdat će se odobrenje za obnovu crkve.

Nakon što je krajem prošloga tjedna otučena žbuka s crkve sv. Vida, upisane u registar nepokretnih kulturnih dobara, koja se prema povjesničaru Vinku Foretiću spominje u arhivskoj građi 1222., otkrivena su na apsidi dva zazidana gotička prozora i vrata na sjevernom pročelju crkve te fuge na južnoj strani pročelja, šo, smatra se, upućuje da postoji stanovit otvor i na južnoj strani crkve.

Mještane je iznenadilo što je obnova jedne od najstarijih otočnih crkava počela bez nadzora mjerodavnih služba te zbog uporabe neprikladnih alata - pneumatskih čekića, koji su mogli oštetiti gotičke prozore. Drže kako bi cijeli lokalitet trebalo temeljitije istražiti, jer se u blizini crkve sv. Vida, na mrtvačnici, nalazi uzidan fragment pletera starohrvatske ornamentike iz IX.-XI. stoljeća.

Poznati hrvatski romanist Petar Skok navodi u svojoj knjizi "Slavenstvo i romanstvo na jadranskim otocima" (1950.) kako sučelice romanskom gradu Kurkra (starohrvatski Krkar) osnovaše Neretljani na brijegu svoje naselje, koje prozvaše Žrnovo.

U toj knjizi s podnaslovom Toponomastička ispitivanja Skok navodi kako su Hrvati na Korčulu stigli u 7. stoljeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙