FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: Europljani kvarcanjem riskiraju epidemiju raka kože

ŽENEVA, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Svjetska zdravstvenaorganizacija u četvrtak je upozorila Europljane da bi im želja da budutamni čak i prije odlaska na more za najviše deset godina moglauzrokovati "epidemiju" raka kože.
ŽENEVA, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je upozorila Europljane da bi im želja da budu tamni čak i prije odlaska na more za najviše deset godina mogla uzrokovati "epidemiju" raka kože.

WHO je rekao da bi kvarcanje trebalo potpuno zabraniti osobama mlađim od 18 godina, a da bi ga se zbog opasnosti od raka zapravo trebali kloniti svi ljudi.

"Ne želimo svjedočiti epidemiji raka kože za desetak godina", izjavio je koordinator programa zračenja i zdravlja WHO Michael Repacholi.

Nedavna istraživanja pokazala su izravnu povezanost ultraljubičastog zračenja iz kreveta i lampi za kvarcanje i raka kože, što je natjeralo WHO da zatraži njihov stroži nadzor.

Zahvaljujući snažnoj promidžbi industrije vrijedne miljarde dolara, tamnjenje pod umjetnom svjetlošću u posebnim studijima vrlo je popularno u zapadnoj, ali sve više i u istočnoj Europi. Osobito su kvarcanju sklone mlade žene, koje na more žele stići već preplanula tijela.

"Misle da će se zaštititi tamnjenjem prije odmora, kako na plaži ne bi izgorjele od sunca. No to je samo mit i uopće ne pruža potrebnu zaštitu", rekao je Repacholi.

Broj oboljelih od melanoma, koji je najopasniji oblik raka kože jer se širi na druge dijelove tijela, danas je u godini dana u skandinavskim zemljama triput veći nego prije 40 godina, a dvaput veći u SAD od 1975.

Strojevi za kvarcanje mogu imati razinu ultraljubičastog zračenja nekoliko puta veću od one koju emitira podnevno sunce, priopćio je WHO.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙