FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj 65.000 oboljelih od gripe

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Po podacima Hrvatskog zavoda za javnozdravstvo (HZJZ) do danas je u Hrvatskoj registrirano 65.000 oboljelihod gripe, čime je nadmašen lanjski broj oboljelih od 60.000,izvijestila je danas voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznihbolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) do danas je u Hrvatskoj registrirano 65.000 oboljelih od gripe, čime je nadmašen lanjski broj oboljelih od 60.000, izvijestila je danas voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan.

"Samo prošlog tjedna gripu je dobilo 30.000 osoba, pa se još ne može reći je li ovogodišnja epidemija doživjela svoj vrhunac", rekla je Hini Gjenero Margan.

Ona ipak očekuje da će dolazak toplog vremena, koje nepovoljno djeluje na virus gripe i ostale respiratorne viruse, smanjiti broj novooboljelih.

U Hrvatskoj ove godine cirkuliraju četiri tipa virusa: virus A Nova Kaledonija (H1N1), virus A Wyoming like (H3N2) te virusi tipa B Hong Kong i Shanghai.

Ovogodišnje cjepivo sadržavalo je tri tipa virusa, no građani koji su se cijepili imaju male šanse oboljeti od tipa Shanghai koji nije bio u cjepivu jer je razlika u odnosu na virus Hong Kong vrlo mala.

Osim virusa gripe cirkuliraju različiti tipovi respiratornih virusa te adenovirusa koji djeluju na gornje dišne puteve, ali su im simptomi puno blaži od simptoma gripe a njihova bi se koncentracija u zraku trebala smanjiti s dolaskom toplog vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙