FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIDS će do 2025. u Africi odnijeti 80 milijuna života

ADIS ABEBA, 5. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Više od osamdeset milijunaAfrikanaca umrijet će do 2025. od AIDS-a ako se ne učini više u borbiprotiv te bolesti, objavljeno je u petak u izvješću Ujedinjenihnaroda.
ADIS ABEBA, 5. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Više od osamdeset milijuna Afrikanaca umrijet će do 2025. od AIDS-a ako se ne učini više u borbi protiv te bolesti, objavljeno je u petak u izvješću Ujedinjenih naroda.

UN-ov program za borbu protiv te bolesti predviđa tri različita scenarija razvoja epidemije AIDS-a u Africi u iduća dva desetljeća.

Najgora mogućnost opisuje se kao "scenarij u kojem AIDS "osiromaši resurse i oslabi infrastrukturu", a kao posljedicu "produbljuje siromaštvo, nerazvijenost i nejednakost". U tom najgorem slučaju predviđa se 89 milijuna novoinficiranih virusom HIV-a na afričkom kontinentu.

"Ti scenariji nisu predviđanja. Oni su moguće varijante budućnosti - milijuni novih infekcija mogu se spriječiti ako Afrika i svijet odluče boriti se protiv AIDS-a kao protiv iznimne krize koja može uništiti čitava društva i gospodarstva", kaže čelnik UNAIDS-a dr. Peter Piot.

Trenutačno oko 25 milijuna Afrikanaca živi s infekcijom HIV-a koja izaziva AIDS.

Izvještaj koji je UN objavio u glavnome gradu Etiopije Adis Abebi dvije je godine sastavljalo oko 150 suradnika.

Etiopski predsjednik Girma Woldegiorgis rekao je kako "nam ti scenariji otvaraju prozorčić u budućnost kako bismo danas mogli donijeti prave odluke".

U najblažem scenariju epidemija se u izvještaju opisuje kao "iznimna kriza koja zahtijeva izuzetnu reakciju", a AIDS je smješten u širi razvojni kontekst.

UN tvrdi da će za obuzdavanje širenja AIDS-a trebati dvjesto milijardi dolara i aktivna kampanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙