FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prof.dr. Mladen Žinić izabran za novog ravnatelja Instituta "Ruđer Bošković"

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Za novog ravnatelja Instituta "RuđerBošković" danas je izabran prof. dr. Mladen Žinić, svjetski poznatiorganski kemičar.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Za novog ravnatelja Instituta "Ruđer Bošković" danas je izabran prof. dr. Mladen Žinić, svjetski poznati organski kemičar.

Žinić, dosadašnji v.d. ravnatelja Instituta dobio je od Upravnog vijeća Instituta osam glasova, a njegov konkurent, dugogodišnji profesor na Institutu i bivši ministar znanosti Hrvoje Kraljević jedan glas, doznaje se iz Instituta.

Žinić je imao i preporuku Znanstvenog vijeća Instituta.

Na mjesto ravnatelja izabran je na četverogodišnji mandat.

Mladen Žinić rođen je 1947. u Zagrebu. Završio je Tehnološki fakultet te doktorirao na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao postdoktorant kod Nobelovca prof. dr. Vladimira Preloga na Visokoj tehničkoj školi u Zuerichu.

Na Institut "Ruđer Bošković" Žinić dolazi 1986. i napreduje do znanstvenog savjetnika, voditelja laboratorija za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju, predstojnika Zavoda za organsku kemiju i biokemiju te predsjednika Znanstvenog vijeća Odjela kemije.

Nagrađen je državnom nagradom za znanost 2001., te nagradom HAZU 2002. za prirodne znanosti.

Od 2004. Žinić je izabran za člana suradnika HAZU-a. Bavi se istraživanjem u području supramolekularne kemije, a od 90 znanstvenih radova neke od njih objavio je u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima. Objavio je i jedan europski patent.

Mladen Žinić je naslovni redoviti profesor kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje vodi postdiplomski studij smjer Organske kemije.

Bio je pozvani predavač na oko 15 međunarodnih znanstvenih kongresa i više europskih sveučilišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙