FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno specijalno izdanje Banke "Tržište kapitala"

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Promet od 5,53 milijarde kunaostvaren u prva dva mjeseca ove godine na Zagrebačkoj i Varaždinskojburzi nastavak je prošle, rekordne godine te govori o sve većemznačaju domaćeg tržišta kapitala, rečeno je na današnjempredstavljanju specijalnog izdanja mjesečnika Banka i tvrtkeArhivanalitika "Tržište kapitala".
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Promet od 5,53 milijarde kuna ostvaren u prva dva mjeseca ove godine na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi nastavak je prošle, rekordne godine te govori o sve većem značaju domaćeg tržišta kapitala, rečeno je na današnjem predstavljanju specijalnog izdanja mjesečnika Banka i tvrtke Arhivanalitika "Tržište kapitala".

No, prema riječima direktora Arhivanalitike Velimira Šonje, hrvatsko je tržište dionica još uvijek vrlo plitko, pa je tako udio pet dionica kojima se lani najviše trgovalo zauzeo gotovo 50 posto cjelokupnog prometa dionicama.

Također, i nakon oživljavanja posljednjih mjeseci, hrvatsko je tržište kapitala još uvijek i razmjerno nelikvidno te zbog toga nepredvidivo i podložno oscilacijama.

Poticaj razvoju domaćeg tržišta pružaju primjerice mirovinski fondovi, koji upravljaju s oko 8,4 milijarde kuna te investicijski fondovi, čija je imovina premašila 5 milijardi kuna, no prema Šonjinom mišljenju, dodatni bi poticaj trebala dati i država.

U "Tržištu kapitala" tako se navodi primjer Mađarske, u kojoj se privatizacija MOL-a i Matava putem Budimpeštanske burze smatra glavnim pokretačem tamošnjeg tržišta kapitala.

Ta publikacija donosi i pregled stanja na domaćim burzama tijekom prošle te početkom ove godine, kao i prognoze daljnjeg razvoja tržišta, statistički pregled društava uvrštenih na hrvatske burze, iskustva drugih zemalja, poput Poljske, Češke i Portugala, ali i pregled instrumenata za daljnji razvoj tržišta, poput Venture Capital fondova, ulaganja u nekretnine i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙