FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Dan Nacionalne i sveučilišneknjižnice (NSK) obilježen je danas predstavljanjem novih usluga toga"hrvatskoga hrama knjige" te dodjelom godišnjih nagrada i priznanja.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) obilježen je danas predstavljanjem novih usluga toga "hrvatskoga hrama knjige" te dodjelom godišnjih nagrada i priznanja.

Godišnju nagradu "Matko Rojnić" za izniman doprinos radu i razvoju Knjižnice primili su djelatnica Dorica Blažević i umirovljenik Branko Hanž, a godišnje priznanje za uspješnu suradnju Hrvatska gospodarska komora.

Dan NSK obilježava se u spomen na 22. veljače 1483. kada je "svjetlo dana ugledao" hrvatski prvotisak - remek-djelo glagoljskoga tiskarskog umijeća "Misal po zakonu rimskoga dvora" podsjetio je glavni ravnatelj Josip Stipanov, istaknuvši da NSK, unatoč raznim ograničenjima, sve brže i uspješnije ostvaruje svoje zadaće.

To potvrđuju, rekao je i dva nova projekta - Digitalizirani abecedni katalog (DAK) NSK koji omogućuje online pregledavanje kataloga na listićima i Digitalni arhiv mrežnih publikacija (DAMP), odnosno sustav preuzimanja i arhiviranja obveznoga primjerka hrvatskih mrežnih publikacija, koji su danas predstavljeni.

Kad je pak riječ o budućnosti, odnosno o proslavi četiri stoljeća sustavnoga rada Knjižnice što će se obilježiti 2007., Stipanov je najavio da će ta obljetnica proteći u znaku dva velika projekta - Knjižničkoga sustava Sveučilišta u Zagrebu te projekta izgradnje virtualne Europske knjižnice, koji starta sredinom idućega mjeseca.

Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer poručila je da je zadovoljna dosadašnjim aktivnostima na uspostavi knjižničnoga sveučilišnog sustva koji bi ubuduće trebao djelovati više integrirano i znatno otvorenije prema akademskoj zajednici. Podsjetila je da su te aktivnosti potaknute krajnje nezadovoljavajućim dosadašnjim sustavom sveučilišnih knjižnica što je pak zaključeno na savjetovanju u organizaciji NSK.

Predsjednik Upravnog vijeća NSK-a Damir Sapunar je istaknuo važnost novih projekta koji, kako je rekao, omogućuju da informacije NSK budu dostupne "izvan njezinih zidova".

On smatra da takve i slične aktivnosti Knjižnice mogu pomoći i u prosudbi centara izvrsnosti te boljoj raspodjeli novca.

Izaslanik ministra znanosti državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić ustvrdio je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa podržava djelatnost NSK jer je pisana riječ u Hrvatskoj snažna identifikacija našega naroda. Dodao je da su Hrvati pisanom riječju zadužili europsku kulturu te da se taj proces nastavlja i danas.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙