FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Kina zaslužuje ukidanja embarga na oružje

BRUXELLES, 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnikEuropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozvao jeu srijedu na ukidanje europskog embarga na uvoz oružja Kini, ističućikako Peking napreduje u pitanjima ljudskih prava.
BRUXELLES, 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozvao je u srijedu na ukidanje europskog embarga na uvoz oružja Kini, ističući kako Peking napreduje u pitanjima ljudskih prava.

Europska unija, u želji da ojača trgovinske i diplomatske veze s Kinom, dogovorila je prošle godine da će do kraja lipnja pokušati ukinuti embargo uveden nakon krvoprolića na pekinškom trgu Tiananmen 1989. godine.

Neke zemlje članice pozivaju, međutim, na povećani oprez zbog nedavnog zaoštravanja odnosa između Pekinga i Tajvana. Ukidanju embarga protivi se Washington, a i diplomati smatraju da je moguća odgoda.

"Zadržavanje embarga nije opravdano", rekao je Solana novinarima po dolasku na proljetni summit EU-a. "Stvari napreduju (u pogledu ljudskih prava)", dodao je, napominjući da EU održava redovan dijalog s Kinom o pitanjima ljudska prava te da Washington ove godine na zasjedanju UN-ova povjerenstva za ljudska prava nije tražio kritiziranje Kine.

Unatoč nedavnom negativnom izvješću o ljudskim pravima u Kini, Washington priznaje ipak da je u nekim pitanjima došlo do poboljšanja.

Kina je prošloga tjedna usvojila antisecesionistički zakon koji joj dopušta uporabu sile u slučaju da Tajvan pokuša proglasiti neovisnost.

Europski dužnosnici ističu da je ukidanje embarga zbog toga postalo upitno. Solana, međutim, naglašava kako do službene promjene politike EU-a još nije došlo. Osim toga, EU ističe da će izvoz oružja biti strože reguliran revidiranim propisima koji bi uskoro trebali biti usvojeni.

Pitanje ukidanja embarga Kini ne nalazi se na dnevnom redu proljetnog summita EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙