FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska nije promijenila mišljenje o ukidanju embarga na oružje Kini

PARIZ, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Francuska je u utorak izjavilada joj se ukidanje embarga na oružje Kini "nameće" i naglasila da nijeni na koji način promijenila svoje stajalište.
PARIZ, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Francuska je u utorak izjavila da joj se ukidanje embarga na oružje Kini "nameće" i naglasila da nije ni na koji način promijenila svoje stajalište.

"Francusko stajalište je ono koje je Europsko vijeće prihvatilo 1. prosinca, mi ni najmanje nismo promijenili naše stajalište i smatramo da nam se to pitanje ukidanja embarga na oružje Kini nameće", rekao je Herve Ladsous, glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare.

London je zauzeo čvršći stav u pogledu prodaje oružja Kini sukladno željama Washingtona i pokušava odgoditi ukidanje embarga uz opasnost stvaranja novih podjela u Europi.

U nedjelju je ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio da je Peking prošlog tjedna prihvatio anti-secesijski zakon usmjeren na Tajvan, koji komplicira pitanje ukidanja europskog embarga.

Kina je u utorak ocijenila "nerazumnom" namjeru odgode ukidanja europskog embarga na oružje radi anti-secesijskog zakona za Tajvan kojeg je nedavno prihvatio kineski parlament.

"Mislim da ne postoji veza između namjere Kine da djeluje na ukidanju embarga i prihvaćanja anti-secesijskog zakona. Njihovo povezivanje je nerazumno", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao na redovnoj konferenciji za novinare.

On je ponovio da zakon, koji dopušta upotrebu sile protiv Tajvana, ako taj otok formalno objavi svoju neovisnost, "sklon miru i stabilnosti u tjesnacu Tajvana".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila u ponedjeljak u Pekingu da "ukidanje europskog embarga na oružje u ovom trenutku ne bi bilo dobra poruka" kineskoj vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙