FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: više od 10 milijuna ilegalnih imigranata

WASHINGTON,22. ožujka(Hina) - Broj ilegalnih imigranata u SjedinjenimDržavama popeo se u 2004. na 10,3 milijuna, a većina njih dolazi izMeksika, pokazalo je novo izvješće privatne washingtonske istraživačkeskupine Pew Hispanic Center.
WASHINGTON,22. ožujka(Hina) - Broj ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama popeo se u 2004. na 10,3 milijuna, a većina njih dolazi iz Meksika, pokazalo je novo izvješće privatne washingtonske istraživačke skupine Pew Hispanic Center.

Pew Hispanic Center je izvijestio da procijenjeni broj od 10,3 milijuna imigranata bez odgovarajuće američke vize predstavlja povećanje od 23 posto u odnosu na 8,4 milijuna koliko se procjenjuje da ih je bilo 2000.

Ugrubo to je povećanje od 485.000 godišnje.

Izvješće, koje se temelji na podacima američkog Ureda za popis stanovništva i ministarstva rada, kaže da Meksikanci predstavljaju daleko najveću skupinu ilegalnih imigranata u SAD-u. Njihov broj se procjenjuje na blizu 6 milijuna, ili 57 posto ukupnog broja ilegalaca. Oko 2,5 milijuna dolazi iz drugih zemalja Latinske Amerike.

Pew Center smatra da je najvažniji razlog stalne navale ilegalnih imigranata dobri izgledi za zapošljavanje u Sjedinjenim Državama, posebice tamo gdje nije potrebno formalno obrazovanje poput građevinarstva i usluga.

Pretpostavljajući da se dotok nije izmijenio od prošle godine, broj ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama sada bi mogao iznositi skoro 11 milijuna, navodi se u izvješću.

Američka vlada nastojala je smanjiti broj osoba koje ilegalno ulaze u Sjedinjene Države, posebice boljim nadzorom granica nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., ali izvješće pokazuje da ti napori nisu dali očekivane rezultate.

Izvješće se pojavilo pred sutrašnji susret u Teksasu američkog predsjednika Georgea W. Busha s meksičkim predsjednikom Vincenteom Foxom i kanadskim premijerom Paulom Martinom na kojem se očekuje da će pitanje imigracije biti važno područje razgovora.

Analiza je pokazala da najviše ilegalnih imigranata živi u Kaliforniji, 24 posto, a potom u Teksasu, 14 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙