FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodak: Usprotivit ćemo se izručenju Boškoskog Haaškom sudu

ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Branitelj bivšeg makedonskogministra untutarnjih poslova Ljube Boškoskog, odvjetnik ZvornimirHodak, izjavio je danas da će obrana iskoristiti sva raspoloživapravna sredstva da se Boškoski ne izruči Haaškom sudu i da osporihašku otpužnicu koja ga tereti za ratni zločin.
ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Branitelj bivšeg makedonskog ministra untutarnjih poslova Ljube Boškoskog, odvjetnik Zvornimir Hodak, izjavio je danas da će obrana iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se Boškoski ne izruči Haaškom sudu i da ospori hašku otpužnicu koja ga tereti za ratni zločin.

"Smatramo da nema elemenata za optužnicu i stoga ćemo iskoristi sva pravna sredstva i usprotiviti se njegovom izručenju u Den Haag", kazao je odvjetnik Zvonimir Hodak Hini, dodavši kako je vjerovao da optužnica neće biti podignuta.

Objasnio je da će obrana od Županijskog suda u Puli tražiti da provjeri odnosi li se optužnica na njihovoga branjenika i jesu li djela za koja ga se tereti u nadležnosti Haaškog suda.

Najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu ako niži sud donese odluku o izručenju.

Hodak je rekao da nije upoznat s detaljima haške optužnice, koju su primile makedonske vlasti, no pretpostavlja da se Boškoskog tereti za ubojstvo desetak albanskih civila, ubijenih u makedonskom selu Ljubotnom kod Skopja u vrijeme sukoba makedonskih snaga i albanskih pobunjenika 2001.

Hodak je rekao kako njegov branjenik stoji kod iskaza i obrane koju je dao haškim istražiteljima krajem studenoga prošle godine u Puli.

"Tvrdimo da Boškoski nije znao za zločin, niti ga je mogao spriječiti, a kada je za njega saznao, naredio je istragu, podnio nekoliko kaznenih prijava protiv osumnjičenih, te zatražio kažnjavanje počinitelja", kazao je Hodak.

Izrazio je čuđenje što je Haaški sud optužnicu uputio Makedoniji, a ne Hrvatskoj, gdje Boškoski živi i gdje je od kolovoza prošle godine u pritvoru, a u međuvremenu i pred pulskim Županijskim sudom optužen da je kao makedonski ministar unutarnjih poslova 2002. odgovoran za ubojstvo sedam ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije. Naime, tereti ga se da je načinio i ostvario plan tih ubojstava, želeći SAD-u pokazati kako se Makedonija uključila u međunarodnu borbu protiv terorizma.

Hodak je napomenuo kako su mu u Ministarstvu pravosuđa rekli da nisu primili optužnicu. Isto je Hini izjavio i pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima Jakša Muljačić.

Hodak pretpostavlja da će optužnica biti transferirana iz Makedonije. "Mislim da je Haško tužiteljstvo optužnicu podiglo zbog simetrije", kazao je Hodak, podsjetivši da je u Haagu nedavno optužen i kosovski predjsednik Vlade.

"Očigledno je da se želi postići balans između optuženih Makedonaca i Albanaca", zaključio je Hodak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙