FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o prijedlogu ovršnog zakona

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski bi sabor u sutrašnjemnastavku zasjedanja u prvom čitanju trebao razmotriti Vladin prijedlogovršnog zakona, kojemu je cilj rasteretiti sudove.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja u prvom čitanju trebao razmotriti Vladin prijedlog ovršnog zakona, kojemu je cilj rasteretiti sudove.

Trideset posto od 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se upravo na ovrhu, a postupci ovrhe i osiguranja traju predugo i često su neuspješni. Stranke, pak, često zlorabe svoje ovlasti, navodi se u prijedlogu.

Vlada stoga predlaže osnivanje očevidnika nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna, osnivanje posredničkih prodavaonica te jednostavniji postupak ovrhe automobila.

Kako bi se stalo na kraj nemogućnosti da se sazna imovina dužnika, određena tijela obvezat će se na davanje nekih podataka.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) davat će tako podatke o tome je li neka osoba osiguranik i po kojoj osnovi, a FINA podatke o računu za redovito poslovanje nekoga poslovnog subjekta.

Predloženo je i pojednostavljenje ovrhe putem računa pravnih osoba i mogućost prethodne blokade takvih računa.

Planira se i nov institut - mogućnost ovrhe vrijednosnica ubilježenih kod Središnje depozitarne agencije, a ovrha će se moći provesti i na temelju javnobilježničkog rješenja.

Hrvatski bi sabor na početku zasjedanja trebao završiti danas započetu raspravu o konačnom prijedlogu zakona o genetski preinačenim organizmima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙