FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: EU i Arapi se moraju zajedno oduprijeti izazovima

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Europska unija i arapski svijetmoraju se zajedno oduprijeti istim izazovima i oživjeti nadu ubliskoistočni mirovni proces, pomažući Iraku da se vrati na svojemjesto među narodima i doprinoseći izgradnji neovisnog libanona,izjavio je u ponedjeljak u Alžiru visoki predstavnik EU za vanjskupolitiku i sigurnost Javier Solana, a prenose agencije.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Europska unija i arapski svijet moraju se zajedno oduprijeti istim izazovima i oživjeti nadu u bliskoistočni mirovni proces, pomažući Iraku da se vrati na svoje mjesto među narodima i doprinoseći izgradnji neovisnog libanona, izjavio je u ponedjeljak u Alžiru visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, a prenose agencije.

On je to rekao prigodom svečanosti otvaranja arapskog summita, pozvavši na "potporu reformi koje želi arapski svijet" u sklopu barcelonskog procesa, koji je prije 10 godina udario temelje euro-mediteranskom partnerstvu.

Glede mirovnog procesa na Bliskom istoku, AFP navodi kako je Solana rekao da EU i Arapi mogu "zajedno učiniti četiri stvari" - politički poduprijeti novo palestinsko vodstvo, povlačenje iz Gaze pretvoriti u uspješan korak prema miru, boriti se protiv ekstremista koji su vrlo bliski na obje strane i stalno podsjećati da se načela trajnog mira nisu promijenila.

Dvodnevnim summitom kojim će dominirati obnova mirovne ponude Izraelu, potpora Iraku i političke reforme u arapskom svijetu nazoči 13 čelnika iz 22 zemlje članice Arapske lige - Alžira, Djibutija, Egipta, Iraka, Libije, Mauritanije, Maroka, Katara, Somalije, Sudana, Sirije i Tunisa te palestinski predsjednik - dok su druge zemlje

poslale svoje visoke predstavnike.

Sudionici summita će potvrditi 16 rezolucija koje su usvojili ministri vanjskih poslova, a posebno jordanski prijedlog rezolucije koja poziva na reaktiviranje mirovnog plana usvojenog na summitu u Bejrutu 2002. godine.

"To je kolektivna ponuda mira i normalizacije odnosa Izraelu u zamjenu za povrat arapskih prava", prenio je Reuters riječi glavnog tajnika Arapske lige Amr Muse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙