FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština: Solana za što brže stvaranje nove kosovske vlade

PRIŠTINA,15.ožujka 2005(Hina) - Visoki predstavnik Europske unije zavanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana založio se u utorak uPrištini za što brže stvaranje nove kosovske vlade kako bi se štoprije mogli poduzeti napori na rješavanju konačnog statusa Kosova.
PRIŠTINA,15.ožujka 2005(Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana založio se u utorak u Prištini za što brže stvaranje nove kosovske vlade kako bi se što prije mogli poduzeti napori na rješavanju konačnog statusa Kosova.

"Kosovo treba učiniti zajedničke napore za svoju budućnost. Vladu treba oformiti čim prije moguće kako bi se problemi riješili i Kosovo krenulo naprijed", kazao je Solana koji se, nakon odlaska dosadašnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja u Haag, zauzeo za stvaranje nove, široke vladajuće koalicije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice rekao je, nakon jutrošnjih razgovora s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom i vršiteljom dužnosti premijera Ademom Salihajem, da kosovski predsjednik na temelju Ustavnog okvira Kosova ima odgovornost čim prije se sastati sa svim političkim snagama na Kosovu kako bi se što prije formirala nova vlada.

"U tom sklopu on ima punu podršku Europske unije", rekao je Solana, koji je čestitao građanima Kosova na pokazanom miru i suzdržanosti nakon podizanja optužnice za ratne zločine i dobrovoljne predaje Haagu dosadašnjeg kosovskog premijera.

Prihvativši poruku visokog predstavnika EU-a, predsjednik Rugova je rekao da za sada na Kosovu nema institucionalne krize.

"Odredit ćemo na vrijeme novog premijera. Nema institucionalne krize, stanje je stabilno i vlada nastavlja s radom. Mi smo usmjereni na sigurnosni aspekt i stanje se stalno poboljšava nakon ožujskih događaja od prošle godine", rekao je Rugova.

Visoki predstavnik EU-a doputovao je u ponedjeljak navečer u Prištinu i najprije se susreo s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessenom Petersenom. Nakon razgovora s Rugovom, Solana će tijekom dana razgovarati i s političkim čelnicima Albanaca i Srba i na kraju održati konferenciju za novinstvo.

Solanin posjet, kako se navodi, povezan je sa stvorenim stanjem na Kosovu nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja i njegova odlaska u Haagu. Solana je posljednji put boravio na Kosovu krajem ljeta prošle godine i od stvaranje nove kosovske vlade on bio u posjetu Prištini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙