FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i dalje želi ukinuti embargo unatoč donošenju antisecesionističkog zakona

BRUXELLES, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europska unija i dalje želiukinuti embargo na prodaju oružja Kini, unatoč "zamršenim prilikama"do kojih je doveo kineski antisecesionistički zakon, izjavio je učetvrtak Visoki predstavnik za vanjsku politiku EU-a Javier Solana.
BRUXELLES, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europska unija i dalje želi ukinuti embargo na prodaju oružja Kini, unatoč "zamršenim prilikama" do kojih je doveo kineski antisecesionistički zakon, izjavio je u četvrtak Visoki predstavnik za vanjsku politiku EU-a Javier Solana.

Dvadeset petorica nastoje se dogovoriti o ukidanju embarga koji su Europljani nametnuli Kini nakon krvavog gušenja prosvjeda na trgu Tienanmen u Pekingu 1989., dodao je Visoki predstavnik.

Javier Solana je dao izjavu nakon susreta s kineskim ministrom vanjskih poslova Lijem Zhaoxingom.

Solana je podsjetio da su se europski čelnici u prosincu dogovorili da će postrožiti pravila ponašanja EU-a što se tiče prodaje oružja prije nego ukinu embargo.

Luksemburško predsjedništvo Unije zacrtalo si je zadaću da do konca mandata u lipnju postigne dogovor o ukidanju embarga. No računicu je pomrsilo donošenje antisecesionističkog zakona u Kini ovog tjedna, čime je komunistička vlast dobila zakonsku mogućnost da primijeni "nemiroljubiva rješenja" ako Tajvan proglasi neovisnost.

Solana je priznao da je zakon stvorio "nešto zamršenije prilike u nekim zemljama i u nekim parlamentima. Vidjet ćemo kako će stvari teći. No politička je volja još tu kako bismo nastavili raditi na postizanju cilja", ukidanju embarga.

Tvrdnje da EU ne mari za ravnotežu snaga u Aziji nisu točne, rekao je Solana, istaknuvši da je Unija zainteresirana za sva međunarodna politička pitanja.

Sjedinjene Države i Japan protive se ukidanju embarga jer drže da bi to dovelo do pogoršanja odnosa između Pekinga i Taipeija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙