FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijen prijedlog promjene grba i zastave grada Rijeke

RIJEKA, 22. ožujka 2005.(Hina) - Riječko je Gradsko poglavarstvo danasodbilo prijedlog za promjenu zastave i grba grada Rijeke, što jezatražilo osam vijećnika Gradskog vijeća iz Autonomne regionalnestranke, IDF-a, stranke Bebić Vladimir-Treći Hrvatski blok i dvojicanezavisnih vijećnika.
RIJEKA, 22. ožujka 2005.(Hina) - Riječko je Gradsko poglavarstvo danas odbilo prijedlog za promjenu zastave i grba grada Rijeke, što je zatražilo osam vijećnika Gradskog vijeća iz Autonomne regionalne stranke, IDF-a, stranke Bebić Vladimir-Treći Hrvatski blok i dvojica nezavisnih vijećnika.

Svoj zahtjev, kako kažu, temelje na povijesnim istraživanjima koja pokazuju da je ponuđeno rješenje najstariji pronađen oblik grba i zastave grada Rijeke. Po tom prijedlogu u sadašnji grb treba ugraditi krunu iznad dvoglava orla čije su obje glave okrenute u desno te latinski natpis "Indeficienter" (Nepresušan) u dnu grba. Dvoglavi orao na grbu, naime, u pandžama drži amforu iz koje se obilno izlijeva voda što simbolizira tijek Rječine i razvoj grada.

Pročelnica gradskog Ureda Ksenija Linić kazala je da je neprihvatljivo unijeti krunu u grb jer bi to značilo približavanje Austrougarskoj Monarhiji.

Odbijanje prijedloga za zastavu, sastavljenu od triju vodoravnih polja jarkocrvene, zagasitožute i modre boje, obrazložila je nepoštivanjem zakonskih upravnih propisa za utvrđenje zastave grada. Po tim propisima zastava je dvobojna s grbom u sredini, a predložena zastava je modra s grbom s dvoglavim orlom u sredini, objasnila je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel drži da bi Središnji državni ured za upravu zasigurno poništio odluku o novoj zastavi i grbu, ako bi ju i prihvatilo Poglavarstvo i Gradsko vijeće. Poglavarstvo je donijelo odluku da se, kao prilog u budućim raspravama, ispita javno mnijenje o riječkoj zastavi i grbu.

Poglavarstvu su danas podastrti podatci o preuređenju bivše trsatske vojarne u sveučilišni kampus. Izviješćeno je da je do sada utrošeno oko milijun kuna za različite namjene, odnosno za zaštitarsku službu više od 300.000 kuna, za obnovu ograde i ostalog 150.000 kuna i ostatak uglavnom u izradbu projektne dokumentacije.

Zbog velikih troškova prostora do početka izgradnje odlučeno je da se uz pristanak Sveučilišta u Rijeci dio prostora iznajmi. Dio uredskog prostora iznajmit će se ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje jer počinje obnova zgrade Zavoda u središtu Rijeke. Otvoreni prostor iznajmit će se Hrvatskom autoklubu za vježbu vozača i polaganje vozačkih ispita, a za ostale prostore, koji ne zahtijevaju dodatne troškove, bit će raspisan natječaj za iznajmljivanje najduže na pet godina.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙