FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javna bilježnica iz Pitomače razriješena zbog ovjere lažne punomoći

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Zbog nesavjesnog rada u službiministrica pravosuđa razriješila je dužnosti javnu bilježnicu izPitomače Mariju Kovač koja je pravomoćno osuđena na novčanu kaznu jerje ovjerila lažnu punomoć, izvijestilo je danas Ministarstvopravosuđa.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Zbog nesavjesnog rada u službi ministrica pravosuđa razriješila je dužnosti javnu bilježnicu iz Pitomače Mariju Kovač koja je pravomoćno osuđena na novčanu kaznu jer je ovjerila lažnu punomoć, izvijestilo je danas Ministarstvo pravosuđa.

Javna bilježnica je razriješena nakon što je virovitički Županijski sud potvrdio osuđujuću presudu Općinskog suda u Pitomači koji je Mariju Kovač u kaznenom postupku novčano kaznio jer je u ožujku 2000. u svom uredu, suprotno Zakonu o javnom bilježništvu, potpisom i žigom ovjerila lažnu punomoć. Ona je, naime, potvrdila da je jedna stranka vlastoručno potpisala punomoć kojom ovlašćuje drugu osobu da raspolaže njezinom imovinom, iako ta stranka nije bila u javnobilježničkom uredu niti je za to dala svoj pristanak. Ovjerenom lažnom punomoći ta je druga osoba, inače prvookrivljena u postupku na sudu u Pitomači, podigla kredit od gotovo 180 tisuća kuna i tako oštetila stranku na čije ime je javna bilježnica lažirala punomoć.

U Ministarstvu kažu da se odluka o jučerašnjem razriješenju Marije Kovač temelji na odredbi Zakona o javnom bilježništvu po kojoj javnim bilježnicima služba prestaje ako su osuđeni za kazneno djelo iz koristoljublja ili drugog nečasnog kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Spise, knjige, pečat i službeni grb iz javnobilježničkog ureda Marije Kovač na čuvanje će preuzeti predsjednik Općinskog suda u Pitomači, a taj sud će izdavati otpravke i izvodi iz spisa dojučerašnje javne bilježnice.

Marija Kovač drugi je razriješen javni bilježnik ove godine. Krajem siječnja tu je službu, zbog gotovo desetogodišnjeg neplaćanja poreza koji je s kamatama dosegnuo oko 800 tisuća kuna, morao napustiti splitski javni bilježnika Toma Matković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙