FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizatori zadovoljni projektom sudjelovanja građana u lokalnoj vlasti

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Projekt čiji je cilj povećanjesudjelovanja građana u lokalnoj vlasti postigao je znatno više odočekivanog, istaknuto je na današnjem predstavljanju rezultata togprojekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji usuradnji s nekoliko općina u Hrvatskoj provodi The Urban Institute.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Projekt čiji je cilj povećanje sudjelovanja građana u lokalnoj vlasti postigao je znatno više od očekivanog, istaknuto je na današnjem predstavljanju rezultata tog projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji u suradnji s nekoliko općina u Hrvatskoj provodi The Urban Institute.

Model sudjelovanja građana dio je USAID-ovog Projekta reforme lokalne samouprave (PRLS), koji već niz godina pruža potporu reformi jačanja tog sektora u Hrvatskoj.

Na posljednjem podprojektu USAID i The Urban Institut surađivali su s općinama Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Majur, Sunja i Topusko. U svim općinama prepoznati su slični problemi, poput loše komunikacije između građana i vlasti, nepoznavanja uloge samoupravnih tijela, loše informiranosti o njihovom radu te netransparentnosti proračuna.

Kako bi te probleme premostili lokalni dužnosnici su u suradnji sa stranim partnerima razvili niz aktivnosti kojima su građanima približili svoj rad i uključili ih u donošenje odluka. Tako su, primjerice, sve uključene općine otvorile sjednice svojih Vijeća, u naseljima postavile oglasne ploče kojima su građane obavještavali o donesenim odlukama ili raspisanim sjednicama, a u istu svrhu počele su objavljivati biltene i letke.

Ističući zadovoljstvo dosadašnjim tijekom projekta direktor PRLS-a Maris Mikelsons kazao je da je uključenost građana u lokalne vlasti jedan od najvažnijih kriterija demokratske države.

Rezultati su pokazali da građani nakon što se lokalna vlast otvori prema njima pokazuju i veće zanimanje za probleme svojih naselja i u njihovom rješavanju žele aktivno sudjelovati, kazao je zamjenik direktora Krzysztof Chmura. Dodao je da će ovakvi rezultati potaknuti i ostale hrvatske općine da počnu primjenjivati mjere koje su se kroz projekt pokazale dobrima.

O konkretnim rezultatima i svojim iskustvima na današnjem su skupu govorili načelnici svih uključenih općina, a održan je i okrugli stol pod nazivom "Najznačajniji elementi u provedbi Modela sudjelovanja građana".

USAID na reformi hrvatske lokalne samouprave radi već pet godina, a do sada je surađivao s više od 180 hrvatskih gradova i općina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙