FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slučaj Gotovina nadjačao hravtske gospodarske argumente

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Europska Unija oko Hrvatske jepodijeljena, a slučaj Gotovina postao je simbol i glavni predmetodgovora na pitanje surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haaškim sudom,piše za Deutsche Welle Alen Legović te navodi i da pojedine članiceEuropske unije smatraju da se hrvatske vlasti kritiziraju ne samo zbogneriješenog slučaja Gotovina već i zbog činjenice da su hrvatske tajneslužbe po Hrvatskoj pratile i dugo vremena prisluškivale istražiteljeHaškoga suda.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Europska Unija oko Hrvatske je podijeljena, a slučaj Gotovina postao je simbol i glavni predmet odgovora na pitanje surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haaškim sudom, piše za Deutsche Welle Alen Legović te navodi i da pojedine članice Europske unije smatraju da se hrvatske vlasti kritiziraju ne samo zbog neriješenog slučaja Gotovina već i zbog činjenice da su hrvatske tajne službe po Hrvatskoj pratile i dugo vremena prisluškivale istražitelje Haškoga suda.

Pojedini analitičari u Bruxellesu ocjenjuju da ovaj presedan EU prema Hrvatskoj, jer se po prvi puta u povijesti Unije jednoj kandidatskoj zemlji odgodio početak pregovora, na koncu možda ipak "predstavlja priliku za novi početak koji će Sanaderu omogućiti da se konačno obračuna s Gotovininom mrežom pomagača", piše Alen Legović za DW.

Diplomatski krugovi u Bruxellesu drže da je odgoda otvaranja pregovora zapravo nema alternative i da je strateški vrlo važna te dodaju kako se dobro uklapa u smjernice Europske unije da se posluša poslušati mišljenje glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte jer se tako stvara poštivanje prema međunarodnom pravu. Da je Europska unija sada popustila Hrvatskoj oko Gotovine, u budućnosti više nikada ne bi mogla uvjerljivo tražiti od Srbije i Crne Gore izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića, drže dužnosnici EU-a, prenosi DW.

"Protiv ovakvih argumenata nemaju veliku snagu primjedbe da je Hrvatska gospodarski ne samo bolja od Bugarske i Rumunjske koje 2007. godine postaju članice Unije, već da je hrvatsko gospodarstvo bolje i od nekoliko novih zemalja članice, a da ne spominjemo Tursku, jer bi u usporedbi s tom zemljom Hrvatska bila netoplatiša Europske Unije", objavljuje DW i napominje da hrvatsko članstvo u Uniji ne predstavlja nikakav financijski problem, dok bi "20 puta veća Turska financijski okvir EU najvjerojatnije dovela, blago rečeno, na rub podnošljivosti".

"U Bruxellesu se također ističe kako Hrvatska strahuje da pregovori ne započnu istodobno kada i s Turskom. Stoga se uvelike traži rješenje za rješenje problema potpune suradnje, po mogućnosti 'u paketu s Gotovinom'. U tome bi moglo pomoći posebno povjerenstvo Europske Unije koje bi ili pronašlo Gotovinu ili bi donijelo zaključak da se ovaj bivši član Legije stranaca u posjedu francuske i hrvatske putovnice ne nalazi na teritoriju Hrvatske" piše Legović za DW.

Kada je riječ o gospodarstvu, napominje se prilogu, odgoda otvaranja pregovora dulja od šest mjeseci bila za Hrvatsku porazna, jer bi pao kreditni rejting, a time bi se ugrozila strana ulaganja u zemlju. "Hrvatska kao kandidatska zemlja već je atraktivna za strane investicije, jer postoji povjerenje ulagača ne samo u političku i gospodarsku stabilnost zemlje već u provedbu reformi a među financijskim stručnjacima u svijetu za sada prevladava očekivanje da će Hrvatska uskoro ispuniti sve uvjete koji omogućavaju otvaranje pregovora i članstvo u EU", objavljuje DW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙