FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas na sjednici Vlade da nema nikakvih dokaza da je general Ante Gotovina u Hrvatskoj. Sve institucije rade svoj posao i nema nikakvih dokaza za to, rekao je premijer komentirajući sinoćnju izjavu glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da je Gotovina u Hrvatskoj. Kaže da razumije želju glavne tužiteljice da se svi optuženi nađu pred Sudom, to je, dodaje, i obveza Hrvatske, no za svaku tvrdnju moraju postojati relevantni dokazi. EU može biti sigurna da Hrvatska poduzima sve, da radi u bona fide (dobroj vjeri), da nema dvostruke igre, poručio je Sanader. Odluka o odgodi pregovora, bila bi utemeljena ako Hrvatska ne bi poduzimala sve, no, budući da poduzimamo sve, smatramo da pregovori trebaju početi kako je i planirano, dakle 17. ožujka, rekao je premijer Sanader.

ZAGREB - Na Vladina jamstva dana "Viktoru Lencu", ali ni na druga, nisu utjecali nikakvi politički kriteriji, izjavio je danas bivši ministar financija Mato Crkvenac pred saborskim Istražnim povjerenstvom za to riječko brodogradilište. Crkvenac je otklonio mogućnost da su stranački ili prijateljski odnosi čelnika bivše Vlade s bivšim direktorom "Lenca" Damirom Vrhovnikom utjecali na davanje jamstava brodogradilištu. Bivši premijer Ivica Račan, izjavio je Crkvenac, nikada nije vršio pritisak, tražio poseban tretman za "Lenac", naprotiv, ustrajavao je da se svi elementi višestruko provjere. Tvrdi kako je temeljni kriterij za davanje jamstava bilo uspješno poslovanje, a u "Lenčevu" slučaju svi su parametri do 2003. upućivali da je tvrtka na stabilnim nogama. Nakon što su strani vlasnici, odnosno banke u ljeto 2003. iskazali rezervu prema "Lencu", država mu je, kaže, zaustavila sve potpore.

ZAGREB - Ustavni sud danas nije dao prethodno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednika Republike Stjepana Mesića koje je tražio Stjepan Tuđman. Mlađi sin prvog hrvatskog predsjednika tužio je Mesića zagrebačkom Općinskom sudu zbog klevete jer ga je Mesić prošle godine u knjizi Milana Puljiza "Građanin predsjednik" optužio da je izgubilo torbu s novcem prikupljenim za obranu Hrvatske. "Milan Kovač i Stjepan Tuđman izgubili su torbu s novcem prikupljenim za obranu na putu od zagrebačke Zračne luke, javivši da im je netko torbu ukrao. Bio sam tajnik stranke i bilo mi je to čudno. Mislio sam da krađa mora biti prijavljena policiji, da se novac pronađe i vrati. No Tuđman mi je rekao da ne diram u to i zaboravim", navedeno je u knjizi. Mesić je tu izjavu kasnije potvrdio i mnogim medijima.

ZAGREB) - Redakcija Večernjeg lista u zgradi Vjesnika na Slavonskoj aveniji je do podne bila pod zaštitom interventne policije zbog prijetnje 30-godišnjaka da će na redakciju baciti bombu. "Muškarac je oko podne uhićen u jednom stanu na Trešnjevci, a riječ je o osobi koja je jučer u uredu uprave Večernjeg lista uhićena pri pokušaju krađe prijenosnog računala", izjavila je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Nije otkrila identitet uhićenog. Objasnila je da je 30-godišnjak, nezadovoljan člankom u današnjem Večernjem listu u kojemu se opisuje kako je uhićen pri pokušaju krađe, jutros oko 10 sati nazvao policijsku postaju i najavio da će baciti bombu na redakciju Večernjaka. Policija je odmah uputila interventu postrojbu da čuva redakciju i krenula uhititi muškarca, no nije ga pronašla u njegovom stanu. Vulama je kazala da je muškarac potom ponovno nazvao policiju i rekao da mu je žao što je prijetio, nakon čega je oko podneva uhićen u jednom stanu na Trešnjevci.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu uputilo je Vrhovnom sudu žalbu na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda koje je prihvatilo zahtjev optuženika u slučaju Lora za suđenjem u odsutnosti za ratni zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti, potvrdio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Michelle Squiccimaro. Državno odvjetništvo smatra, rekao je Squiccimaro, da je odluka o suđenju u odsutnosti neosnovana jer je za kažnjivo djelo, za koje se tereti osam bivših vojnih policajaca, od presudne važnosti utvrđivanje činjeničnog stanja, što je nemoguće bez nazočnosti svih optuženika na glavnoj raspravi. Osim toga, dodao je, elementi zbog kojih smo zatražili pritvaranje optuženika nisu promijenjeni.

ZAGREB - GONG će Ustavnom sudu podnijeti podnesak u kojem traži ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, rekla je predsjednica GONG-a Suzana Jašić na konferenciji za novinare. GONG na taj zakon ima jako puno primjedbi, ali će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev zbog četiri primjedbe za koje smatra da nisu u skladu s Ustavom, rekla je Jašić i apelirala na zakonodavca da ih sagleda kako bi se izbjegle neustavnosti u provedbi budućih lokalnih izbora. Riječ je o posebnim listama za nacionalne manjine, s obzirom da to Ustav ne predviđa. U GONG-u također smatraju da odluka birača, pripadnika nacionalnih manjina, hoće li glasovati za opće ili posebne liste nije u skladu s Ustavom jer se time na neki način birače pita hoće li se odreći svog općeg biračkog prava i glasovati za posebne liste, rekla je Jašić.

ZAGREB - Udruga Roditelji u akciji - Roda zatražila je da Vlada uputi u hitnu saborsku proceduru Nacrt prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a od Hrvatskog sabora hitno izglasavanje tog zakona i sprečavanje "inflacije zakonskih prijedloga nekompetentnih predlagatelja". Roda u priopćenju ističe da predstavljenom Nacrtu zakona ne treba nikakva daljnja dorada jer su ga potvrdili najkompetentniji stručnjaci, a podržali i pacijenti i struka, te zato što u savjetodavnim tijelima zaduženim za doradu nema stručnjaka koji se bave tim usko specijaliziranim područjem.

ZAGREB - Vladajuća saborska većina nije podržala prijedlog trojice bivših zastupnika Libre da se dopunama Zakona o PDV-u plaćanja tog poreza na donacije oslobode sve neprofitne organizacije, udruge i ustanove koje se bave društveno korisnim radom i potiču demokratizaciju društva. Zastupnici Vilim Herman i Jozo Radoš (danas u Klubu HNS/PGS-a) te Željko Pavlic (u Klubu IDS-a) predloženim zakonskim dopunama traže da se te organizacije ponovno izjednače s humanitarnim, znanstvenim, socijalnim, kulturnim i drugim organizacijama koje su oslobođene plaćanja PDV-a. Pavlic je, a s njim su se složili oporbeni klubovi, rekao da je ministar financija Ivan Šuker u svibnju prošle godine nepravedno donio pravilnik po kojemu su neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i ženskim pravima te demokratizacijom društva izdvojene iz onih koje se oslobađaju plaćanja PDV-a na isporuku dobara i usluga.

ZAGREB - Ustavni sud je uputio izvješće Hrvatskom saboru u kojem, među ostalim, ističe kako bi o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku Ustavni sud trebao odlučivati tek nakon što se iscrpe sva sredstva zaštite pred ostalim nadležnim sudovima. Ustavna tužba trenutno je jedini način zaštite prava na suđenje u razumnom roku, a od svih ustavnosudskih predmeta najbrže raste broj onih u kojima se građani žale na preduga suđenja. Kako očekuju da će i dalje rasti broj takvih tužbi, ustavni suci ističu da bi one mogle ugroziti mogućnost Ustavnog suda da rješava slučajeve koji su im u temeljnoj nadležnosti. Stoga su Sabor izvijestili kako bi preduga suđenja morali sankcionirati redoviti i specijalizirani sudovi, dok bi Ustavni sud trebao ostati nadležan za odlučivanje tek nakon što se iskoriste sva sredstva zaštite pred nadležnim sudovima.

ZAGREB - Članovi zagrebačke Gradske skupštine obvezat će Gradsko poglavarstvo da do naredne skupštinske sjednice poduzeme mjere zaštite gradskih interesa, vezano uz nekadašnju prodaju zemljišta Hrvatskom nambudo institutu. Taj prijedlog oporbenih zastupnika HIP-a i Hrvatskih socijaldemokrata (HSD) uvršten je po hitnom postupku u dnevni red skupštinske sjednice, nakon što je Zdravko Tomac (HSD) rekao da Gradskom poglavarstvu ne može biti isprika da na tome rade sudovi i Uskok. Tomac je također rekao da Grad Zagreb mora pozvati Srećka Ferenčaka (HNS) da vrati razliku novca zarađenoga prodajom toga zemljišta trgovačkom centru.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 91,87 posto dionica karlovačke mliječne industrije KIM, i to po početnoj cijeni od 29.903.500 kuna. Od ponuđača se očekuje zadržavanje 219 zaposlenika na razdoblje od godinu dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora, zatim prilaganje programa ulaganje te poslovnog plana za narednih pet godina, i to "s posebnim osvrtom na razvoj sirovinske baze, asortiman proizvoda i zadržavanje postojeće proizvodnje". Također, jedan od uvjeta je i da ponuđač, odnosno budući kupac KIM-a, zadrži osnovnu djelatnost društva, a to su otkup i prerada mlijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙