FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Dravi prebrojeno 110 tisuća ptica močvarica

ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Drava je močvarno staništemeđunarodnih superlativa, što potvrđuje i podatak o više od 110 tisućaptica močvarica koliko ih je u siječnju na dravskom porječjuprebrojilo stotinjak ornitologa i promatrača u tijeku Međunarodnogazimskog brojenja ptica, priopćili su danas iz Zelene akcije iHrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.
ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Drava je močvarno stanište međunarodnih superlativa, što potvrđuje i podatak o više od 110 tisuća ptica močvarica koliko ih je u siječnju na dravskom porječju prebrojilo stotinjak ornitologa i promatrača u tijeku Međunarodnoga zimskog brojenja ptica, priopćili su danas iz Zelene akcije i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

U priopćenju napominju da je u vrijeme zimovanja potrebno prebrojiti bar 20.000 vodenih ptica da bi se neko područje svrstalo u kategoriju međunarodnoga močvarnog staništa, a da ih je na Dravi prebrojeno čak 5,5 puta više: 110.573 ptice.

Nacionalni koordinator Međunarodnoga zimskog brojenja ptica Tibor Mikuška istaknuo je da su hrvatski ornitolozi uz pomoć kolega iz Austrije, Slovenije i Mađarske prvi put gotovo u cjelini uspjeli prebrojiti ptice s dravskog porječja u Hrvatskoj.

"Rezultati su neobično bitni za prepoznavanje i potvrdu međunarodno važnih područja za ptice (IBA - Important Bird Area) na rijeci Dravi koji će s pristupom Hrvatske EU biti uklopljeni u europsku mrežu važnih ekoloških područja Natura 2000", istaknuo je.

Između Austrije i Dunava ukupno je izbrojeno 134.372 ptice močvarice, a u Hrvatskoj ih je čak 82 posto. Među njima je oko 50 različitih vrsta, a najbrojnije su divlja patka, riječni galeb, veliki vranac i druge.

Uočeno je da se štekavci i mali vranci, koji daju posebno značenje riječnim koridorima, hrane isključivo na glavnom toku Drave i Dunava, stoji u priopćenju.

Biologinja Irma Popović naglasila je da time ptice na poučan način pokazuju vrijednosti rijeke Drave te da, primjerice, nijedan štekavac nije viđen uz kanale i umjetna jezera hidroelektrana.

"Bogatstvo Drave možemo razvijati i čuvati u obliku rezervata biosfere. To je UNESCO-ovo sredstvo koje najbolje podupire i integrira mogućnosti gospodarskog i održivog razvoja čitave dravske regije", ocijenila je Popović.

Brojenje ptica močvarica na Dravi provedeno je u okviru Međunarodnoga zimskog brojenja ptica (International Waterfowl Census -IWC) kojim se utvrđuje veličina ptičjih populacija, njihova sezonska rasprostranjenost i trendovi populacija, odnosno daje procjena močvarnih područja od međunarodne ili nacionalne važnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙