FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinesko gospodarstvo rast će osam posto godišnje

PEKING, 21. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kinesko gospodarstvo rast će do 8posto godišnje u sljedećih pet godina ali ta visoka stopa nećepredstavljati prijetnju susjednim zemljama, ustvrdili su kineskimediji.
PEKING, 21. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kinesko gospodarstvo rast će do 8 posto godišnje u sljedećih pet godina ali ta visoka stopa neće predstavljati prijetnju susjednim zemljama, ustvrdili su kineski mediji.

Naprotiv, gospodarski razvoj Kine ponudit će bolje šanse njezinim trgovinskim partnerima, prenosi novinska agencija Xinhua izjavu kineskog ministra za državni razvoj i predsjednika Komisije za reforme Ma Kaija.

"Razvoj Kine neće predstavljati nikakvu prijetnju za druge zemlje", kazao je Ma. Najavio je da će umjesto toga Kina "u sljedećih 15 godina postati najveće tržište na svijetu".

Vladin Centar za istraživanje razvoja objavio je studiju u kojoj prognozira da će kinesko gospodarstvo u razdoblju od 2006. do 2010. zadržati godišnju stopu rasta od oko osam posto.

"Uzmemo li kao osnovicu stabilne cijene iz 2000., kineski BDP dosegnut će do kraja 2010. oko 2.300 milijardi dolara. BDP po stanovniku dosegnut će vrijednost od oko 1700 dolara", istaknuto je u studiji.

U razdoblju od 2010. do 2020. godišnja stopa rasta kineskog gospodarstva blago će se smanjiti na oko sedam posto, predviđaju autori studije. Glavni pokretač rasta u razdoblju od 2006. do 2020. i dalje će biti brzo gomilanje kapitala, čiji će udio u gospodarskom rastu iznositi od 60 do 70 posto, predviđaju oni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙