FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 19. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

SAN FRANCISCO - Prvi "divlji" virus na mobilnim telefonima proširio se u Sjedinjene Države iz svoje postojbine Filipina gdje se pojavio prije osam mjeseci, objavila je u petak jedna tvrtka specijalizirana za kompjutorske viruse. Virus, nazvan Cabir, polako se proširio u 12 zemalja i naznačio početak ere mobitelskih virusa, koji jednoga dana mogu poremetiti živote mnogih od 1.5 milijardi korisnika mobitela u svijetu. Glavni učinak tog relativno bezazlenog virusa, pronađenog do sada u 15-ak varijanti, je pražnjenje baterije mobitela, rekao je Mikko Hypoponen, direktor finske antivirusne kompanije F-Secure.

PARIZ - Nasilje na televiziji ili u video igrama povećava opasnost od agresivnog ponašanja ili straha kod male djece u tolikoj mjeri da se može govoriti o "emocionalnom maltretiranju", zaključuje se u britanskom istraživanju. Najveća opasnost prijeti dječacima, ističu autori istraživanja koje je u subotu objavio britanski časopis The Lancet. "Video filmovi, filmovi na satelitskoj ili kablovskoj televiziji, omogućavaju djeci pristup prizorima nasilja neprimjerenima njihovoj dobi, razini razvoja i mentalnom zdravlju", pišu psiholozi koji su napravili istraživanje. Psiholozi preporučuju roditeljima i odgovornim osobama da budu jednako oprezni sa zabavnim programom za odrasle kao što su s lijekovima i kemijskim proizvodima kod kuće.

WASHINGTON - Takozvano "šesto osjetilo" u čovjeka, ono što mu pomaže da predosjeti opasnost, a što znanstvenici već dugo odbacuju kao mit, doista postoji u onome dijelu mozga koji se bavi rješavanjem konflikata, objavljeno je u petak u časopisu Science. To područje mozga, prednji cingularni korteks , diže uzbunu zbog opasnosti koje nisu prodrle u svjesni um, kaže Joshua Brown sa sveučilišta u St. Louisu u Missouriju. Prednji cingularni korteks je smješten uz vrh frontalnih režnjeva i uz stijenke koje dijele lijevu od desne polutke mozga. Brown je upotrijebio računalni program koji traži od zdravih mladih osoba da reagiraju na aktivnost na monitoru i magnetskom im je rezonancijom mjerio moždanu aktivnost u intervalima od dvije i pol sekunde. Eksperiment je pokazao da je "naš mozak bolji u uočavanju suptilnih signala za opasnost nego što smo mislili", kaže Brown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙