FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaređen novi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić

ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Na svečanom euharistijskom slavlju uprepunoj zagrebačkoj katedrali danas je zaređen novi pomoćnizagrebački biskup Valentin Pozaić, član Hrvatske provincije DružbeIsusove.
ZAGREB, 19. ožujka 2005. (Hina) - Na svečanom euharistijskom slavlju u prepunoj zagrebačkoj katedrali danas je zaređen novi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, član Hrvatske provincije Družbe Isusove.

Zareditelj je bio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je predvodio svečano misno slavlje, a suzareditelji pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić.

Novi pomoćni biskup za svoje je geslo izabrao "Život biraj", a nosit će naslov biskupa pićanskoga (Pićan u Istri).

U misnom slavlju sudjelovali su gotovo svi hrvatski biskupi, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano i dvjestotinjak svećenika. Svečanom ređenju, uz brojne vjernike, bili su nazočni i članovi Pozaićeve obitelji.

"Ovo biskupsko ređenje velik je milosni događaj naše Crkve", istaknuo je u propovijedi zagrebački nadbiskup Josip Bozanić dodavši da izabrani prezbiter snagom sakramenta Svetoga reda postaje otajstveno i stvarno "nasljednikom apostola".

Kardinal Bozanić izrazio je zadovoljstvo što je Sveti Otac zagrebačkoj Crkvi dodijelio biskupa koji dolazi iz redovničke zajednice. Time je, dodao je, počašćena Družba Isusova i čitavo naše redovništvo koje se zauzeto i zaslužno zauzima za život naše Crkve.

Novom pomoćnom zagrebačkom biskupu poručio je da svjedoči riječ križa Kristova pred svima, i pred umnima i pred moćnicima. "Svjedoči ju hrabro i potpuno slobodan, ustrajan u vjeri i spreman trpjeti za evanđelje", rekao je kardinal Bozanić, dodavši da se danas u ime slobode i njezine afirmacije nude različita stajališta i ponašanja protivna životu. Alternativa se postavlja između kulture života i kulture smrti, upozorio je rekavši kako je posebno danas aktualno geslo novoga pomoćnog biskupa "Život biraj!". "Taj si poziv izabrao za svoje biskupsko geslo, neka ono označi i tvoje biskupsko služenje", rekao je kardinal Bozanić.

Na kraju propovijedi pozvao je okupljene da danas na svetkovinu sv. Josipa mole za novog biskupa Valentina, Zagrebačku nadbiskupiju, Crkvu u hrvatskom narodu i čitavu Crkvu Božju.

U središtu današnjeg slavlja bilo je biskupsko ređenje oca Valentina koji je iz ruku zareditelja kardinala Bozanića primio pastirski štap, mitru, prsten i evanđelistar, znakove biskupske službe.

Novi pomoćni biskup Valentin Pozaić u prvom obraćanju vjernicima kazao je kako je utješno i ohrabrujuće biti u žarištu i radosti života. Tu se pak, dodao je, razotkrivaju namisli mnogih srdaca te se zapitao što se naziva pluralizmom i što je dualizam, svijet kulture smrti naspram kulturi života.

Novi pomoćni zagrebački biskup poručio je vjernicima da shvate svetost, nepovredivost i dostojanstvo svakog ljudskog života.

"Čovjek je biće nade i biće budućnosti koje živi od čežnje za budućnošću. Bez kulture života nema budućnosti ni pojedinca, ni obitelji, ni naroda, ni Crkve. Budućnost pripada onima koji vole život zato život biraj, budućnost biraj", poručio je novi pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙