FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupsko ređenje Valentina Pozaića 19. ožujka

ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) -
ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) -

Biskupsko ređenje zagrebačkoga pomoćnog biskupa msgr. Valentina Pozaića bit će 19. ožujka, na sv. Josipa, u zagrebačkoj katedrali u 10,30 sati, a glavni zareditelj bit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji zagrebački pomoćni biskupi Josip Mrzljak i Vlado Košić, izvijestio je Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

Apostolska je nuncijatura u Hrvatskoj 2. veljače objavila da je u Vatikanu objavljena vijest da je papa Ivan Pavao II. imenovao Valentina Pozaića, profesora kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, pomoćnim biskupom Zagrebačke nadbiskupije i dodijelio mu titulu naslovnog biskupa pićanskog (Pićan u Istri).

Valentin Pozaić rođen je u Mariji Bistrici 15. rujna 1945. u pobožnoj i brojnoj obitelji. Nakon završene osnovne škole u Selnici i Bedekovčini odlazi u sjemenište na Šalatu, a nakon drugog razreda gimnazije stupa u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađa na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973.

Na Papinskom sveučilištu Gregorijani 1975. postigao je bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. je i doktorirao. Od 1977. do 1979. član je uredništva hrvatskog programa Radio Vatikana. Nakon završnog studija preuzima službu profesora moralne teologije na zagrebačkom Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je na Papinskom sveučilištu Gregorijani u Rimu.

U svom znanstvenom radu posebno se ističe na području bioetike te je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku.

Od 1990. član je Komisije za nauk vjere i Vijeća za obitelj Hrvatske biskupske konferencije.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙