FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD objavio novu obrambenu strategiju

WASHINGTON, 19. ožujka 2005.(Hina) - Sjedinjene Države objavile su upetak novu obrambenu strategiju u kojoj se naglašava da bi Washingtonmogao i dalje pokretati unilateralne preventivne vojne akcije kako bise zaštitio, ali se i poziva na suradnju s drugim zemljama usprečavanju ratova.
WASHINGTON, 19. ožujka 2005.(Hina) - Sjedinjene Države objavile su u petak novu obrambenu strategiju u kojoj se naglašava da bi Washington mogao i dalje pokretati unilateralne preventivne vojne akcije kako bi se zaštitio, ali se i poziva na suradnju s drugim zemljama u sprečavanju ratova.

SAD će se oslanjati na "aktivno odvraćanje", stoji u sažetku dokumenta Nacionalna obrambena strategija, koji je objavljen u petak.

Strategija se usredotočuje na preventivne mjere koje bi trebale "spriječiti da problemi postanu krize, a krize prerastu u ratove", rekao je novinarima podtajnik u ministarstvu obrane Douglas Feith objašnjavajući dokument.

"Preventivne mjere su stvari poput sigurnosne suradnje, operacije za stabilnost i inicijative za neširenje oružja", usmjerene na presretanje trgovine tehnologijom za kemijsko, nuklearno ili biološko oružje, rekao je Feith objavljujući dio godišnjih izvješća o američkim obrambenim i vojnim strategijama.

Naglasio je da nova strategija poziva na jačanje strateških saveza i partnerstva, pomoć drugim zemljama da ojačaju svoje obrambene sposobnosti, te kolektivne napore u suprotstavljanju zajedničkim sigurnosnim izazovima.

Strategija, međutim, također ponovno potvrđuje korištenje preventivnih vojnih akcija kada su Sjedinjene Države suočene s prijetnjom katastrofalnim napadom ekstremista ili neprijateljskih zemalja koje posjeduju oružje masovnog uništavanja.

Dokument također ponavlja spremnost SAD-a da upotrijebi silu unilateralno ukoliko je to potrebno, "kada odvraćanje ne uspije" ili drugi napori ne osujete narastajuće prijetnje.

"Čineći to, djelovat ćemo s drugima kada možemo", kaže dokument, potvrđujući Bushovu politiku da SAD ima pravo poduzimati unilateralne, preventivne vojne akcije.

Dokument će poslužiti kao okvir za oblikovanje Četverogodišnjeg obrambenog pregleda, dalekosežnog projekta u pripremi koji će odrediti koje vojne kapacitete treba SAD da bi udovoljio ovoj obrambenoj strategiji.

Feith je potvrdio da će po prvi put Velikoj Britaniji i drugim zemljama saveznicama biti dopušteno da sudjeluju na tajnim sastancima dok se bude razvijao četverogodišnji pregled koji će biti objavljen početkom 2006.

Izvješće o obrambenoj strategiji upozorava da će se nastaviti osporavanje moći Sjedinjenih Država od strane "onih koji primjenjuju strategiju slabih, koristeći međunarodne forume, sudske procese i terorizam".

Upitan o tome Feith je rekao da različiti činitelji u svijetu žele ili napasti ili sputati SAD i da će pronalaziti kreativne načine da to učine koji nisu konvencionalni vojni napadi, poput diplomatskih, pravnih i tehnoloških linija napada.

Glede pravnih napada Feith je rekao da oni mogu uključivati Međunarodni kazneni sud (ICC) koji SAD ne priznaje.

"Neki ljudi mogu pokušati kriminalizirati (američku) vanjsku politiku i povesti sudske postupke tamo gdje nema osnove za sudske ovlasti prema međunarodnom pravu kao način da pokušaju vršiti pritisak na američke dužnosnike", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙