FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Semneby OESS-u predstavio pregled o Hrvatskoj

ZAGREB/BEČ, 10. ožujka 2005. (Hina) - Veleposlanik Peter Semnebypredstavio je u četvrtak Stalnom vijeću OESS-a pregled posljednje trigodine koje je proveo kao voditelj Misije OESS-a u RepubliciHrvatskoj, kao i prioritete za budućnost, priopćila je Misija OESS-a uRH.
ZAGREB/BEČ, 10. ožujka 2005. (Hina) - Veleposlanik Peter Semneby predstavio je u četvrtak Stalnom vijeću OESS-a pregled posljednje tri godine koje je proveo kao voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, kao i prioritete za budućnost, priopćila je Misija OESS-a u RH.

U prezentaciji, na poziv slovenskog predsjedatelja OESS-a, naglašen je značajan napredak na mnogim važnim područjima od njegova dolaska u Hrvatsku prije tri godine.

"Hrvatska je ostvarila izuzetan i posve zaslužen napredak od ratom razorene zemlje prije manje od deset godina do zemlje na pragu pregovora s EU", rekao, prema priopćenju, veleposlanik Semneby. "Ovo daje pozitivan poticaj ostalim zemljama jugoistočne Europe da nastave s provedbom teških reformi", dodao je.

Primijetio je, međutim, da se gotovo deset godina nakon završetka rata (1991. do 1995.), pitanja vezana uz rat nastavljaju pojavljivati na političkoj sceni.

"Istodobno postoje neka važna područja na kojima napredak nije u skladu s očekivanjima, na kojima Hrvatska mora uložiti dodatne napore kako bi dosegla standarde OESS-a, Vijeća Europe i Europske unije", rekao je veleposlanik Semneby.

Semneby je rekao da je napredak u stvaranju uvjeta za povratak izbjeglica sporiji nego što se očekivalo, uz ozbiljno kašnjenje u provedbi ključnog programa stambenog zbrinjavanja posljednje velike kategorije izbjeglica bez stambenog rješenja - onih koji su živjeli u društvenim stanovima u dijelovima Hrvatske koji su tijekom rata bili pod kontrolom službenih vlasti.

Osudio je također nepostojanje osnovne infrastrukture, poput električne energije, u ruralnim područjima povratka.

Neprestano stvaranje "uskih grla" i nedostatak profesionalizma nastavljaju ometati reformu pravosuđa, dodao je veleposlanik Semneby. Nedostatan profesionalizam na nižim sudovima razvidan je iz etničke pristranosti u suđenjima za ratne zločine i predmetima povrata imovine koji se odnose na srpske izbjeglice.

Primijetio je nepostojanje učinkovitih programa za zastupljenost manjina u javnoj upravi, na sudovima i u policiji. Također, zabrinjavaju narušeni odnosi između vlasti i nekih nevladinih udruga koje se bave građanskim pravima.

Govoreći o rastućem slaganju između Misije i Vlade Republike Hrvatske o pitanju preostalih zadaća kako bi se mandat Misije mogao smatrati ispunjenim, veleposlanik Semneby je rekao kako očekuje da će Misija OESS-a nastaviti igrati korisnu ulogu pružajući potporu hrvatskim vlastima u njihovim naporima u provedbi reformi u naredno vrijeme, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙