FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi pozdravili sporazum sa SiCG-om o obostranoj zaštiti manjina

ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saborupozdravili su danas prijedlog ratifikacije sporazuma sa SiCG-om ozaštiti hrvatske manjine u toj državi te srpske i crnogorske manjine uHrvatskoj kao još jedan korak u normalizaciji odnosa dviju država.
ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru pozdravili su danas prijedlog ratifikacije sporazuma sa SiCG-om o zaštiti hrvatske manjine u toj državi te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj kao još jedan korak u normalizaciji odnosa dviju država.

Ocijenivši da je zaštita manjina u Hrvatskoj mnogo veća nego u zemljama EU-a, Pero Kovačević (HSP) izrazio je sumnju da će SiCG i provoditi potpisani sporazum.

"Položaj Hrvata u Vojvodini, Srbiji i Crnoj Gori sve je gori i nema jamstva da će se politika susjedne države prema njima promijeniti preko noći", kazao je Kovačević, podsjetivši na ukidanje televizijske i radijske emisije na hrvatskom jeziku na novosadskoj televiziji.

Vlada je, smatra Kovačević, na taj događaj reagirala mlako, kao i na samoproglašenje vlade tzv. republike srpske krajine u izbjeglištvu.

"Zamislite kakve bi bile reakcije da je u Njemačkoj osnovana nekakva fantomska vlada koja tvrdi da joj pripada dio francuskog teritorija", kazao je Kovačević.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je predloženi sporazum najbolji odgovor onima koji osnivaju takve vlade."Upravo taj sporazum potvrđuje nove realnosti, koje smo mi, Srbi u Hrvatskoj, već davno prihvatili i radili na tome da one budu afirmirane i on je najbolja poruka onima koji žele ponovno osnovati rsk", kazao je.

Zlatko Tomčić (HSS) podsjetio je, pak, da je iz Srijema u prošlom desetljeću zbog ekstremizma Šešeljevih radikala izbjeglo 22.000 Hrvata.Ti Hrvati danas žive u Hrvatskoj, u različitim uvjetima, a o njihovu pravu na povratak u Srijem nigdje nije izgovorena ni jedna jedina riječ, upozorio je.Tomčić je saborsku raspravu iskoristio i kako bi odgovorio kolegama koji ga često prozivaju da rabi srpske izričaje u Saboru. "Njihova prevelika briga za čistunstvo hrvatskog jezika i neprihvaćanje činjenice da su Hrvati negdje drugdje rasli i učili svoj manjinski jezik vodi u svojevrsnu fobičnost - hrvatofobičnost", rekao je.

Sabor je danas popodne završio i kratku raspravu o prijedlogu potvrđivanja Međunarodne konvencije za suzbijanje terorističkih napada, a uz manje primjedbe i raspravu o već dogovorenim izmjenama saborskog Poslovnika.

Sabor nastavlja rad u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙