FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga zbog sumnje u pronevjere u Brodosplitu i Brodotrogiru

SPLIT,18. veljače 2005.(Hina) - Odjel gospodarskog kriminaliteta PUsplitsko-dalmatinske po nalogu USKOK-a pokrenuo je istragu oposlovanju splitskog i trogirskog brodogradilišta zbog sumnje da supočinili više kaznenih djela, postupajući suprotno odredbama Zakona ojavnoj nabavi, sklapanjem ugovora s riječkom tvrtkom Brodoarmatura okupnji robe po cijeni tri do četiri puta većoj od tržišne, potvrđenoje danas iz PU nakon što su neki mediji objavili neslužbenuinformaciju o tome.
SPLIT,18. veljače 2005.(Hina) - Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske po nalogu USKOK-a pokrenuo je istragu o poslovanju splitskog i trogirskog brodogradilišta zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela, postupajući suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, sklapanjem ugovora s riječkom tvrtkom Brodoarmatura o kupnji robe po cijeni tri do četiri puta većoj od tržišne, potvrđeno je danas iz PU nakon što su neki mediji objavili neslužbenu informaciju o tome.

Pojedinosti o tijeku istrage nisu iznesene u javnost, s obzirom na to da obrada još traje.

Po nalogu USKOK-a policija treba utvrditi odgovornost čelnika dvaju brodogradilišta zbog sumnje da su, kako stoji u prijavi, od 2000. do danas, postupajući suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, državni proračun oštetili za desetak milijuna kuna. Tijekom tog razdoblja u tim su se tvrtkama često mijenjali članovi Uprave i Nadzornog odbora, te direktori i voditelji sektora nabave i prodaje, pa će istragom biti obuhvaćen veći broj osoba, doznaje se u policiji.

Prema navodima iz kaznene prijave, brodogradilišta su sklapala štetne ugovore s riječkom tvrtkom Brodoarmatura, koja im je isporučivala robu, naplaćujući usluge znatno iznad realne tržišne cijene, na štetu državnog proračuna.

Čelnici Brodosplita i Brodotrogira reagirali su danas priopćenjima u kojima odbacuju navode iz prijave. Uprava Brodosplita u priopćenju optužuje policiju da se uključila u stvaranje senzacionalističke klime, "to više što dosad nije ni provedena, a kamoli završena temeljita istraga o podnesenoj kaznenoj prijavi".

Iz Brodosplita takoder poručuju da brodogradilišta nisu dužna provoditi javni natječaj za tzv. A materijal, koji se ugrađuje u brod, već se u tom slučaju primjenjuje interni akt, koji izravno regulira postupak nabavljanja opreme. Ističu i da takvu praksu podupire Ministarstvo gospodarstva jer se time ubrzava postupak gradnje broda.

Uprava Brodosplita tvrdi i da je policijskim istražiteljima stavila na raspolaganje svu relevantnu dokumentaciju "iz koje jasno proizlazi da je poštivana procedura o nabavi brodskog materijala, te da nije prekršen zakon, a još manje prouzročena višemilijunska šteta državnom proračunu".

Uprava Brodotrogira priopćila je da je početkom veljače, na zahtjev Odjela za gospodarski kriminalitet PU splitsko-dalmatinske, također predala svu dokumentaciju o poslovnoj suradnji s Brodoarmaturom. Navode i da nemaju saznanja o tijeku istragu, kao ni je li ona uopće pokrenuta.

Uprava Brodotrogira smatra da se zakonski propisi moraju poštivati i da poslovanje mora biti transparentno, no da i svi trebaju imati podjednake šanse na tržištu, "pri čemu se mora uzeti u obzir cijena, ali i kvaliteta materijala, koji se ugrađuje u brodove", priopćilo je čelništvo trogirskog škvera, koje napominje kako Brodotrogir pri sklapanju poslova vodi računa o tome da posao ugovori s najpovoljnijim i nakvalitetnijim dobavljačem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙