FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši ravnatelj POA-e Turek saslušan u policiji

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Bivši ravnatelj Protuobavještajneagencije (POA) Franjo Turek saslušan je danas u zagrebačkoj policijipovodom kaznene prijave koja je protiv njega podnesena krajemstudenoga prošle godine, zbog navodno nezakonitog prisluškivanja isnimanja, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek saslušan je danas u zagrebačkoj policiji povodom kaznene prijave koja je protiv njega podnesena krajem studenoga prošle godine, zbog navodno nezakonitog prisluškivanja i snimanja, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti.

Turek se na obavijesnom razgovoru s policajcima u Sektoru kriminalističke policije u Heinzlovoj ulici zadržao nešto manje od dva sata, a po izlasku je novinarima izjavio kako ne očekuje da će protiv njega biti podignuta optužnica jer ne vidi ništa spornog u onome za što ga se sumnjiči.

Prema pisanju medija, Tureka se u kaznenoj prijavi tereti da je na odobrenje Vrhovnog suda za prisluškivanje umirovljenog pukovnika Mire Lace dopisao brojeve još nekih osoba.

"Nije mi jasno kako je moguće nekoga nezakonito prisluškivati ako za to imate pravovaljan pismeni nalog", kazao je novinarima Turek. Dodao je da je riječ uglavnom o 2001. godini kada je, po njegovim riječima, naloge za prisluškivanje potpisivao tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Turek tvrdi da na obavijesnom razgovoru u policiji predmet razgovora uopće nije bilo navodno dopisivanje imena na odobrenje Vrhovnog suda te da su takve optužbe na njegov račun netočne i da je riječ o "insinuacijama".

Ocijenio je da je riječ o "političkoj kaznenoj prijavi" koju je protiv njega podnio njegov nasljednik na mjestu ravnatelja POA-e Joško Podbevšek.

Zamoljen da komentira izjavu haške tužiteljice Carle Del Ponte da su hrvatske tajne službe špijunirale haške istražitelje i o tome izviještavale haškog bjegunca Antu Gotovinu, Turek je rekao kako su to "netočnosti i konstukcije".

Odbacio je nagađanja da je sudjelovao u zaštiti Gotovine za kojega smatra da nije u Hrvatskoj. "Ne znam kako se Gotovinu može štititi ako nije u Hrvatskoj", kazao je Turek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙