FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC sumnja u poštenje Bandićeve privatizacije

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik Demokratskog centra(DC) Joško Morić komentirajući model privatizacije gradskih poduzećapo načelu "četiri četvrtine" zagrebačkog dogradonačelnika MilanaBandića, izrazio je danas sumnju u njegovu transparentnost i dobrenamjere.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić komentirajući model privatizacije gradskih poduzeća po načelu "četiri četvrtine" zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića, izrazio je danas sumnju u njegovu transparentnost i dobre namjere.

Prema tom modelu da bi se po 25 posto dionica ponudilo radnicama uz popust, odnosno po tržišnim cijenama, trećih 25 posto ostalo bi u vlasništvu grada, a četvrtina bi se na burzi ponudila strateškim partnerima i građanima.

Morić je na konferenciji za novinare rekao da temeljem dosadašnjh iskustava DC ima razloga sumnjati da se iza tog modela privatizacije krije namjera pogodovanja "kumovima i HNS-ovim i SDP-ovim stranačkim drugovima". Po njegovom mišljenju Bandić računa na težak materijalni položaj radnika zbog kojih će se radije odlučiti na prodaju dionica nego čekati neizvjesne dividende, te da će s obzirom da je na izvoru informacija moći upućivati što i kada treba otkupljivati.

Morić je upozorio kako je simptomatično da Bandić traži da prva u privatizaciju treba ići tvrtka "Robni terminali", kojoj je odlukom Gradske skupštine na nedavnoj posljednjoj sjednici odobrila podizanje kredita za izgradnju proizvodno skladišnog prostora. Izrazio je sumnju da se već zna tko će kupovati dionice tog poduzeća, pa iako Bandić tvrdi da je vrijeme torbarenja prošlo, čini se da je na redu "bandićarenje". DC stoga smatra kako je umjesto Bandićeve privatizacije, po gradski proračun i radnike bolje gradska poduzeća dati u koncesiju, jer će se tako sačuvati radnja mjesta, povećati prihodi i poslovi.

Bandićevu akciju "Slušajmo građane" kojom se u Zagrebu uklanjaju divlja odlagališta otpada, olupina vozila i krpaju gradske ceste DC drži akcijom gradskih poduzeća u funkciji Bandićeve predizborne promidžbe. Umjesto odgovornosti za višegodišnji nerad Bandić redovite poslove komunalnih poduzeća nudi kao predizborni trik, jer te poslove treba dovršiti do 1. svibnja, budući su 15. svibnja lokalni izbori, ocijenio je Morić.

Očigledno iživciran razobličavanjem njegove zloporabe političke moći i vlasti u Zagrebu Bandić je najavio je osnivanje gradskog USKOK-a. Razumijemo njegovu želju da tako kontrolira istrage o korupciji i kriminalu, jer onda on i njegovi suradnici i poslovi nikad ne bi došli na red, kazao je Morić. Bandiću je poručio "Neće tako ići Milane, Zagreb neće postati Milanovac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙