FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina potrošila 195 milijardi dolara na očuvanje valutnog tečaja

PEKING, 2. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kineska središnja banka potrošilaje 1.610 milijardi juana odnosno 195 milijardi američkih dolarakupujući stranu valutu u 2004. kako bi održala čvrsto fiksiran tečajjuana za dolar, što je 40 posto više nego u 2003.
PEKING, 2. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kineska središnja banka potrošila je 1.610 milijardi juana odnosno 195 milijardi američkih dolara kupujući stranu valutu u 2004. kako bi održala čvrsto fiksiran tečaj juana za dolar, što je 40 posto više nego u 2003.

Središnja kineska banka također je putem operacija na otvorenom tržištu iz bankarskog sustava 'isisala' 669 milijardi juana, otprilike dvostruko više nego u 2003, objavila je novinska agencija Xinhua.

"Središnja banka suočena je s relativno velikim pritiskom u upravljanju novčanim tijekom i valutnoj kontroli", objavljeno je iz središnje monetarne vlasti u toj zemlji.

Kina održava svoju valutu fiksiranom za američku u iznosu 8,28 juana za dolar, što je razina za koju njezini trgovinski partneri, posebice SAD, kažu da daje kineskom izvozu nepoštenu konkurentsku prednost.

Tako je kineska vlada izložena političkom pritisku da dozvoli aprecijaciju valute dok se središnja banka istodobno bori sa suzbijanjem pritoka dodatne gotovine u monetarni sustav zbog špekulativnih aktivnosti na deviznom tržištu u očekivanju da će ona jednom popustiti kontrolu nad valutnim tečajem.

Dosad se Kina odupirala stranim pritiscima za popuštanjem valutne politike, no obećala je da će s vremenom uvesti fleksibilniji valutni sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙