FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Iračana optimistična oko svoje budućnosti

WASHINGTON,18. ožujka(Hina) - Većina Iračana s optimizmom gleda nasvoju budućnost, a više njih smatra da njihova zemlja ide u pravomsmjeru nego u bilo koje vrijeme otkako su Sjedinjene Države prijedvije godine izvršile invaziju Iraka, pokazalo je istraživanje javnogamišljenja.
WASHINGTON,18. ožujka(Hina) - Većina Iračana s optimizmom gleda na svoju budućnost, a više njih smatra da njihova zemlja ide u pravom smjeru nego u bilo koje vrijeme otkako su Sjedinjene Države prije dvije godine izvršile invaziju Iraka, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja.

Istraživanje, koje je proveo Međunarodni republikanski institut (IRI), također je utvrdilo da većina Iračana smatra da su siječanjski izbori bili pošteni i da će na njima izabrana privremena narodna skupština predstavljati cijeli irački narod.

Istraživanje na uzorku od 2.200 ispitanika provedeno je od 27. veljače do 5. ožujka nakon što su u Iraku u siječnju održani prvi slobodni izbori u proteklih 50 godina.

Prema anketi 62 posto Iračana kaže da njihova zemlja ide u pravom smjeru, a 23 posto da se kreće u krivom smjeru. To je najveća razlika zabilježena u sedam istraživanja koja je skupina provela. U rujnu je 45 posto Iračana mislilo da je zemlja krivo usmjerena, a 42 posto da ide u ispravnom smjeru.

IRI je nestranačka američka skupina sa sjedištem u Washingtonu koja promiče demokraciju u inozemstvu.

Anketa je također pokazala da 90 posto Iračana optimistično gleda na svoju budućnost.

"Povećani optimizam u Iraku jasan je rezultat uspješnih izbora od 30. siječnja", rekao je predsjednik IRI-ja Lorne Craner.

Anketari u tri od 18 iračkih pokrajina nisu proveli istraživanje iz sigurnosnih i logističkih razloga. Dvije od propuštenih su Anbar i Ninevah u kojima većinu stanovništva čine muslimani suniti.

Treća, Dahuk, je pretežito naseljena Kurdima. Organizacija kaže da čak i kada bi ova tri područja bila uključena i 100 posto izrazila negativno stajalište istraživanje bi još uvijek pokazalo da većina Iračana misli da se stanje u njihovoj zemlji poboljšava.

Anketa je pokazala velike razlike između različitih iračkih etničkih i religijskih skupina, s 33 posto Arapa sunita koji misle da zemlja ide u pravom smjeru uspoređeno sa 71 posto Kurda i 66 posto šijita.

Za vrijeme bivšeg režima Sadama Huseina suniti su bili povlašteni, a Kurdi i šijiti progonjeni.

Anketa je pokazala i da skoro polovica Iračana, njih 48 posto, misli da vjera treba igrati posebnu ulogu u državi, dok 47 posto smatra da trebaju biti odvojene.

Njih 22 posto kaže da novi ustav koji će donijeti skupština treba osigurati muslimanski identitet Iraka, ali samo 4 posto drži da njegov najvažniji element ima biti šerijatsko pravo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙